Βόλος: Επανασύσταση Συντονιστικού Συμβούλου Προστασίας κακοποιήμενων – παραμελημένων ατόμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο κτίριο της Περιφέρειας Ενότητας Μαγνησίας η συνάντηση του προέδρου της ΕΚΠΟΛ, κ. Κωνσταντίνου Χαλέβα, και της αναπληρώτριας συντονίστριας κ. Αργυρίου Αφροδίτης με τους εκπροσώπους των φορέων του Νομού Μαγνησίας, σχετικά με την ανασύσταση του Κα.Πα. Η επανασύσταση του ΚαΠα έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού.

Το πρόγραμμα θα επαναλειτουργήσει κανονικά ύστερα από την επιτυχή συνάντηση που είχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Το παρών έδωσαν οι: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Εκπρόσωπος: Τσαμάνδουρα Νικολέτα), ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ (Εκπρόσωπος: Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Ζερβός), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΒΟΛΟΥ (Εκπρόσωπος: Παπαβαγγέλη Μαγδαληνή, Αναπληρωτής: Μπρισμπέου Ελένη), ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Εκπρόσωπος: Βρόντη Αφροδίτη, Αναπληρωτής: Πιταράκη Σοφία), ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ (Εκπρόσωπος: Κορώνα – Φώτου Σταυρούλα, Αναπληρωτής: Χατζή Σοφία), ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΦΟΡΟΔΙΑΓΝΩΣΗΣ, ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Κ.Ε.Δ.Δ.Υ) (Εκπρόσωπος: Ράπτη Αποστολία), Κ.Ε.Κ.Π.Α – Δ.Ι.Ε.Κ (Εκπρόσωπος: Μπαρμπουδάκη Αικατερίνη), ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ» (Εκπρόσωπος: Τζανέτου Αργυρούλα).

Στα μέλη του Συμβουλίου ανήκουν επίσης η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Εκπρόσωπος: Α/Υ’ Μαρκογιαννάκης Βασίλειος, Αναπληρωτής: Α/Β Δημητρόπουλος Μαρίνος) ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΛΟΥ (Εκπρόσωπος: Καλαφάτη Ερασμία, Αναπληρωτής: Ζαπάντης Κωνσταντίνος – Ούγκο) και η Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π (Εκπρόσωπος: Παπανδρέου Ευτέρπη, Αναπληρωτής: Κόκκαλη Μέλλω), οι οποίοι δεν παρεβρέθησαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Στόχοι και δραστηριότητες του προγράμματος είναι :

1.Η προσπάθεια και δραστηριοποίηση των μελών του για τη συνεχή διατήρηση στο προσκήνιο των προβλημάτων που έχουν σχέση με τα κακοποιημένα και παραμελημένα άτομα.
2.Η δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης και άμεσης καταγραφής των περιπτώσεων ΚαΠα.
3.Ο συντονισμός των ενεργειών έγκαιρης παρέμβασης από τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.
4.Η άμεση ενημέρωση και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών.
5.Η διοργάνωση σεμιναρίων που θα απευθύνονται σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου ΚαΠα.
6.Η οργάνωση και η λειτουργία υποστηρικτικών δομών (στέγη ανηλίκων – ξενώνων κ.α.).
7.Κοινοτικά προγράμματα.
8.Η συνεχής συνεργασία του Συμβουλίου ΚαΠα με αρμόδιους φορείς ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ κ.λ.π.
9.Η συνεργασία του Συμβουλίου με τα τοπικά ΜΜΕ και συναφή Πανεπιστημιακά τμήματα.

Ως μέλη της ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ του Συμβουλίου ορίζονται οι:

1.Σταυροπούλου Βασιλική συντονίστρια
2.Μπαρμπουδάκη Αικατερίνη
3.Κορώνα Φώτου Σταυρούλα
4.Σεβαστιανός Ζερβός
5.Τσαμάνδουρα Νικολέτα

Συντονιστής του Συμβουλίου θα ορίζεται κάθε φορά ένα μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΠΟΛ. Από την ολομέλεια του Συμβουλίου αυτού θα ορίζεται 5 μελής Γραμματεία της οποίας η δραστηριότητα θα είναι η φροντίδα της συλλογής των καταγραμμένων περιπτώσεων ΚαΠα και ο συντονισμός των ενεργειών έγκαιρης παρέμβασης από τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες. Στη Γραμματεία θα μετέχουν ένας εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου δηλ. από την υπηρεσία Κ.Ε.Κ.Π.Α – Δ.Ι.Ε.Κ και ο Συντονιστής. Στην 5μελή Γραμματεία θα εκπροσωπηθούν εναλλακτικά όλοι οι φορείς που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο. Η θητεία του Συμβουλίου ορίζεται διετής.

Ο σκοπός του Συμβουλίου είναι η άμεση και ουσιαστική παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν κακοποιημένα και παραμελημένα άτομα του Νομού Μαγνησίας, καθώς και η επέμβαση για την προστασία αυτών.

Για την επίτευξη και υλοποίηση των παραπάνω στόχων θα χρησιμοποιηθούν ο Ξενώνας αστέγων του Δήμου Βόλου στη Νεάπολη, ο οποίος έχει δυνατότητα φιλοξενίας 34 ατόμων καθώς και ο Ξενώνας της Μέριμνας, που εδρεύει στην οδό Γαλλίας με Γαμβέτα.

Η επανασύσταση του Καπα έχει ως άμεσο στόχο τη φροντίδα των κακοποιημένων-παραμελημένων παιδιών και γυναικών, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί λόγω της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών.

Η επόμενη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων ορίστηκε για τις 15 Απριλίου 2013 στις 12.30 μ.μ στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν ώρες εργασίας στα γραφεία της ΕΚΠΟΛ στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας (τηλ. Επικοινωνίας 24210 52 535).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει