Γ. Καββαθάς: Αναγκαία και όχι ικανή συνθήκη το κλείσιμο της αξιολόγησης…

«Μία χώρα που έχει χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ της και έχει φτωχοποιηθεί το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, το κλείσιμο της αξιολόγησης ήταν αναγκαία και όχι ικανή συνθήκη για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο», ανέφερε στον Flash 96 και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Υποστήριξε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλάζει την ψυχολογία και στην κοινωνία και στους επίδοξους επενδυτές στην ελληνική οικονομία.

Αναλυτικά

«Μια χώρα η οποία έχει βιώσει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, έχει χάσει πάνω από το 25%, 27% περίπου του ΑΕΠ, έχει περισσότερο από 1 εκατομμύριο ανέργους, έχουν κλείσει 250 χιλιάδες επιχειρήσεις, έχει φτωχοποιηθεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι του, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να ήταν αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη, το κλείσιμο της αξιολόγησης για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Η χώρα που συνεχίζει να έχει μέχρι το τέλος του προγράμματος υψηλότατους συντελεστές φορολόγησης , έμμεσους και άμεσους, έχει μείωση οριζόντια για άλλη μια φορά των συντάξεων, έχει μείωση μισθών εμμέσως με τη μείωση του αφορολόγητου, έχει πλεόνασμα 3,5% μέχρι το ’22, συνεχίζουμε μέχρι το 2060 και δεν ξέρω αν υπάρχει στην παγκόσμια οικονομική ιστορία χώρα η οποία θα μπορεί να δεσμευτεί για θετικό πλεόνασμα της τάξεως του 2% για 38-40 χρόνια, υπάρχουν διάφορες πρωτοτυπίες σ’ αυτή τη συμφωνία. Π.χ. συμφωνήσαμε και με το ΔΝΤ το οποίο θα μπει μετά το τέλος του προγράμματος, δεν καταλαβαίνω μια συμφωνία 2-3-5 ημερών όπου κάποιος από αυτούς που συμμετέχουν στη συμφωνία λέει εγώ θα μπω και θα βάλω και χρήματα αλλά εφόσον πετύχει το πρόγραμμα και εφόσον υπάρξει απομείωση του χρέους και μετά τη λήξη του προγράμματος δηλαδή – συμμετέχω αλλά δε συμμετέχω ουσιαστικά – αυτό στην πραγματική οικονομία τι αντανάκλαση έχει. Ψυχολογικά είναι σαφές ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλάζει λίγο την ψυχολογία, κάπου ξέρουμε τι μας περιμένει όλους. Και εμάς και βεβαίως τους οποιουσδήποτε επίδοξους ή μελλοντικούς επενδυτές στην ελληνική οικονομία.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει