Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος στην Ονδούρα – Zougla


Ονδουριανός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε προχθές Πέμπτη στην πόλη Δανλί, ανατολικά της πρωτεύουσας, παρά την αστυνομική φύλαξη που του είχε διατεθεί έπειτα από επίθεση που υπέστη τον Μάιο, έγινε γνωστό χθες Παρασκευή.

Ο Φρανσίσκο Ραμίρες, 39 ετών, εργαζόταν για τον τηλεοπτικό σταθμό Canal 24 στη Δανλί και για την εισαγγελία. Την Πέμπτη, «απήχθη από ένοπλους κινούμενους με αυτοκίνητα» προτού δολοφονηθεί με «αρκετούς» πυροβολισμούς, εξήγησε ο Λισάντρο Γκαρσία, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αστυνομικός στον οποίο είχε ανατεθεί η φύλαξη του δημοσιογράφου τραυματίστηκε στην επίθεση.

Ο Γκαρσία εκτίμησε αρχικά πως η δολοφονία του δημοσιογράφου πιθανόν οφειλόταν σε προσωπικές διαφορές.

Όμως, αντίθετα, η διευθύντρια της Επιτροπής για την Ελευθερία της Έκφρασης στην Ονδούρα, η Αμάδα Πόνσε, τόνισε πως η διαταγή να δολοφονηθεί ο δημοσιογράφος δόθηκε μέσα από φυλακή της Ονδούρας και ο λόγος ήταν η δημοσιογραφική του δουλειά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Πόνσε προειδοποίησε ακόμη πως η οικογένεια του δημοσιογράφου επίσης κινδυνεύει.

«Πρόκειται για δολοφονία οφειλόμενη στη δημοσιογραφική του δουλειά», επέμεινε. «Είχε ήδη υποστεί επίθεση την 3η Μαΐου εξαιτίας έρευνάς του για εγκληματικές δραστηριότητες, που οδήγησε στη φυλάκιση ανθρώπων», εξήγησε.

Έπειτα από αυτή την επίθεση, ο Φρανσίσκο Ραμίρες τέθηκε από αστυνομική προστασία, όμως οι απειλές συνεχίστηκαν, σημείωσε η κυρία Πόνσε.

Η Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οργανισμός επιφορτισμένος με την προστασία των δημοσιογράφων είχαν ζητήσει να διατεθεί δεύτερος αστυνομικός για να ενισχυθεί η ασφάλειά του, όμως οι αρχές είχαν απαντήσει πως αντιμετώπιζαν έλλειψη προσωπικού.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που καταδίκασε τον φόνο, κάλεσε την Ονδούρα «να ενισχύσει την προστασία» των δημοσιογράφων και όσων ασκούν «την ελευθερία έκφρασης» και να προχωρήσει το ταχύτερο στην έρευνα για την υπόθεση.

Ο ονδουριανές αρχές από την πλευρά τους έκαναν γνωστό πως συγκροτήθηκε ειδικό κλιμάκιο για να διενεργήσει έρευνα για το έγκλημα και να βρει τους υπεύθυνους.

Ο Φρανσίσκο Ραμίρες είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε το 2023 στην Ονδούρα, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες της υφηλίου για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Από το 2001 έχουν δολοφονηθεί πάνω από 100 δημοσιογράφοι στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, που λυμαίνονται συμμορίες οι οποίες επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών και επί σειρά ετών είχαν παρεισφρήσει συστηματικά στον κρατικό μηχανισμό.





Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει