Δράσεις αλληλεγγύης και από τους Βολιώτες στις καταλήψεις Villa Amalias και Σκαραμαγκά

KEIMENO + ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δράσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες με μοίρασμα κειμένου στην εμπορική Ερμού και με πανό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο

Με την ανάρτηση πανό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο από αλληλέγγυους και αντιφασίστες φιλάθλους του Ολυμπιακού Βόλου και μικροφωνική αλληλεγγύης και ενημέρωσης για τις καταλήψεις Villa Amalias και Σκαραμαγκά, που έστησαν αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι, το πρωί της Πέμπτης γύρω στις 10.00 στο κέντρο του Βόλου και πιο συγκεκριμένα επί της οδού Ερμού, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες οι Βολιώτισσες και Βολιώτες αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Βολιωτών, οι συμμετέχοντες μοίρασαν κείμενο στους περαστικούς συμπολίτες, το οποίο σας παραθέτουμε, μαζί με φωτογραφικό υλικό από τα πανό που αναρτήθηκαν, από αλληλέγγυους και αντιφασίστες φιλάθλους του Ολυμπιακού βόλου, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, κατά την διάρκεια του πρόσφατου ποδοσφαιρικού αγώνα της ομάδας:

“ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕ ΦΙΜΩΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ

Σήμερα 9/1/2013 επιχειρήθηκε ανακατάληψη του κτιρίου της Βίλλα Αμαλίας από μια ομάδα 150 περίπου ατόμων. Παρά τις προσπάθειες του κράτους να τσακίσουν με τη βία, το φόβο και το ψέμα τα κέντρα αγώνα που αποτελούν οι καταλήψεις τα άτομα αυτά επιχείρησαν το αυτονόητο: τόλμησαν την απάντηση που αρμόζει σε όσους έχουν καταλάβει τις ζωές μας. Ήταν μια απάντηση απέναντι στον ολοκληρωτισμό και στον κοινωνικό εκφασισμό. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν μια εκ νέου περικύκλωση του κτιρίου με την σύλληψη 100 περίπου συντρόφων και συναγωνιστών.

Παράλληλα, αλληλέγγυοι στους συντρόφους που επιχειρούσαν την ανακατάληψη, 40 άτομα προχώρησαν στην συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜ.ΑΡ. με αποτέλεσμα την μαζική προσαγωγή τους στη ΓΑΔΑ. Λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση δίνει την εντολή για την εκκένωση και της κατάληψης Σκαραμαγκά στην οδό Πατησίων με την σύλληψη 7 ατόμων που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μέσα στο κτίριο.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση της εξουσίας απέναντι σε όσους αντιστέκονται. Ο αστυνομικός στρατός του νέου ολοκληρωτισμού επιχειρεί εκ νέου την εκκένωση όχι απλά των καταλήψεων, αλλά των ίδιων μας των ζωών, επιχειρεί την επίθεση σε κάθε στιγμή ελευθερίας.

Οι συλληφθέντες στην Βίλλα Αμαλίας -όπως και σε κάθε άλλη κατάληψη και αυτό-οργανωμένο χώρο που καταστέλλετε- σέρνονται στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ με την κατηγορία ότι… βρίσκονταν εκεί, εγκλημάτησαν επειδή είχαν λίγο πετρέλαιο για τη σόμπα, επειδή δεν μάζεψαν τα μπουκάλια μπύρας από τις τελευταίες συναυλίες, επειδή υπήρχε στούντιο, τυπογραφείο, βιβλιοθήκη, Η/Υ. Κατηγορούνται επειδή εκεί δρούσαν θεατρικές ομάδες, ομάδες αυτό-μόρφωσης, συναυλιών, κινηματογράφου, επειδή ήταν παρόντες στους κοινωνικούς αγώνες, συμμετείχαν και οργάνωναν πορείες, έκαναν μικροφωνικές παρεμβάσεις, έστηναν συλλογικές κουζίνες και χαριστικά παζάρια στην γειτονιά τους, επειδή συγκρούστηκαν επανειλημμένα με τους φασίστες που σκορπούν το μίσος και την ανθρωποφαγία, επειδή κατέλαβαν και μεταμόρφωσαν ένα χώρο από ερείπιο, σε σημείο αναφοράς, μιας “άλλης” γενιάς. Και όλα αυτά, πράττοντάς τα με τρόπο κατά άλλους «ουτοπικό»: αυτό-οργανωμένα, αλληλέγγυα, αντι-ιεραρχικά, αντι-εξουσιαστικά, αντι-εμπορευματικά, ελεύθερα. Για κάποιους είναι ήδη ένοχοι, διότι τα ΜΜΕ έβγαλαν κιόλας την ετυμηγορία τους μιλώντας για «άντρο των μολότοφ» και για «κέντρο διακίνησης ναρκωτικών», ενώ είναι οι ίδιοι οι μπάτσοι που εμπλέκονται και κάνουν πλάτες στα κυκλώματα διακίνησης ηρωίνης! Η επέμβαση έγινε διότι, τέτοιες αυτό-οργανωμένες δράσεις ενσαρκώνουν μια πραγματική απειλή στην επίθεση που το κεφάλαιο πραγματοποιεί στις ζωές μας.

Ανεργία, κατακόρυφες μειώσεις μισθών, φόροι, απολύσεις, χαράτσια, αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, οικονομικά σκάνδαλα με εμπλεκόμενους πολιτικούς οι οποίοι ως δια μαγείας! καταφέρνουν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, νομιμοποίηση του νεοναζισμού. Βλέπουμε έναν κόσμο που καταρρέει. Κράτος και αστυνομία προσπαθούν να τον διατηρήσουν με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο. Εμπόδιο στην προσπάθεια τους όλος εκείνος ο κόσμος που δεν μάσησε από τον καταναλωτισμό, από το παραμύθι τους για ένα καλύτερο αύριο. Είναι όλοι αυτοί που προέβαλλαν έναν άλλον τρόπο ζωής και οργάνωσης με κέντρο τους αυτό-οργανωμένους χώρους, τις αυτό-διαχειριζόμενες δομές αντι-πληροφόρησης, τις συνελεύσεις γειτονιάς. Είναι όλοι αυτοί που βρέθηκαν στους δρόμους, στις πλατείες, στους κοινούς αγώνες με τους εργάτες και τους απεργούς, τους μετανάστες. Άτομα που μέσα στην βαναυσότητα αντιστέκονται, παίρνουν θέση και δρουν.

Τα κόμματα συλλήβδην καταδικάζουν τη βία από όπου και αν προέρχεται. Για την αντι-βία όμως; Δεν μιλάει κανείς. Ποια είναι η «σωστή» αντίδραση σύμφωνα με όλους αυτούς μπροστά σε όσους προσπαθούν να καταστρέψουν την ζωή μας τόσο με τις πολιτικές τους όσο και με την όλο και κλιμακώμενη καταστολή και βία από την πλευρά της αστυνομίας; Όταν οι απατηλές υποσχέσεις του καθεστώτος καταρρίπτονται μία προς μία, όταν η αντίσταση παίρνει την θέση της απάθειας, εκεί που αρχίζει να αχνοφαίνεται μια άλλη κοινωνία, τότε έρχεται η καταστολή για να δώσει τέλος στα οράματα.

Όλος αυτός ο φετιχισμός με τη νομιμότητα διαιωνίζει την κοινωνική αδικία, αποκρύπτοντας τα πραγματικά εγκλήματα και ισοπεδώνει κάθε έννοια λογικής. Τα «έκνομα άκρα» μετατρέπονται σε «καταφύγια εγκληματικών ενεργειών», περνά η εντύπωση ότι τα μπουκάλια μπύρας εντός της Βίλλας είναι το ίδιο με τις χειροβομβίδες και τα μαχαίρια των Χρυσαυγιτών, με τους βασανισμούς στα αστυνομικά κελιά. Η εξέγερση των κατοίκων της Κερατέας ταυτίζεται με τα ναζιστικά πογκρόμ εναντίον μεταναστών, ενώ τα ευτράπελα του Παπακωνσταντίνου με την λίστα Λαγκάρντ, τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου φανερώνουν την σαπίλα του πολιτικού συστήματος, την αδυναμία των θεσμών του να προστατεύσει την έστω και κατ’ επίφαση κοινωνική «ομαλότητα», καθώς κραυγαλέες αξιόποινες πράξεις μένουν ατιμώρητες. Έτσι, κεκτημένα δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες περιορίζονται στο όνομα του «καλού κέντρου», ενώ, την ίδια στιγμή, “νόμιμες” μέχρι χθες διαμαρτυρίες χαρακτηρίζονται ως «αντικοινωνικές» και εν τέλει «τρομοκρατικές».

Μας κατηγορούν ότι καταλαμβάνουμε δημόσια κτίρια. Αγνοούν όμως ότι τα κτίρια αυτά έμεναν για χρόνια αναξιοποίητα και δεν υπήρχε περίπτωση να αξιοποιηθούν. Ότι όσο καιρό έχουμε τα κτίρια στην κατοχή μας είναι πιο δημόσια από ποτέ, ανοιχτά σε όλους και σε όλες. Ειδικά στο Βόλο ηχηρό παράδειγμα αποτελεί η κατάληψη του σινεμά «Η Νίκη», που με εντολή του Σκοτεινιώτη εκκενώθηκε καθώς εμπόδιζε την εκμετάλλευσή του από τον δήμο. Το κτίριο ένα χρόνο σχεδόν μετά την εκκένωσή του συνεχίζει να ρημάζει. Αντίθετα, οι καταλήψεις Ματσάγγου και Τερμίτα αποτελούν κέντρα πολιτισμού για την πόλη και δίνουν ζωή στα άδεια κτίρια με τις κοινωνικές τους δράσεις.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Οι εξουσιαστές φαντάζονται πως μπορούν να σβήσουν την εστία της πυρκαγιάς, την «εστία της ανομίας». Γελάστηκαν! Οι εισβολές έγιναν απλά σε ντουβάρια. Οι ιδέες παραμένουν μέσα μας, οι εστίες είναι πια παντού. Έχουμε το δίκιο και θα νικήσουμε τους ισχυρούς, τους άδικους και όλους αυτούς που λεηλατούν και δυναστεύουν τις ζωές μας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ, ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ, ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΑΝΟΜΙΑ» ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Αλληλέγγυες/Αλληλέγγυοι”

Untitled-1.jpg

Untitled-2.jpg

Μπορεί επίσης να σας αρέσει