Δ. Κανελλής: Το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων μόνο αρνητικές συνέπειες επιφέρει

ΑΡΘΡΟ του Δημήτρη Κανελλή, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν. Ιωνίας και μέλος της ομάδας “Έμποροι Ενάντια στην Κρίση”

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είχε προαναγγελθεί ως ένα μέτρο που θα επιφέρει τόνωση της αγοράς και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα στο καταναλωτικό κοινό να ψωνίσει ακόμα και την Κυριακή.

Μετά από 4 χρόνια εφαρμογής του μέτρου, έχει αποδειχθεί με τον πιο καθαρό τρόπο ότι το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων δεν δίνει καμιά ιδιαίτερη δυνατότητα στο καταναλωτικό κοινό για αγορές, αφού αυτό που λείπει δεν είναι οι ώρες για ψώνια αλλά τα χρήματα.

Ούτε όμως για τα τοπικά καταστήματα έχει επιφέρει κάποια ανάταση το γεγονός ότι παραμένουν Κυριακή ανοιχτά. Ακόμα περισσότερο το Κυριακάτικο άνοιγμα έχει επιφέρει πλήγμα και αποτελεί πλήγμα, αφού οι πωλήσεις μειώνονται και τα έξοδα λειτουργίας αυξάνονται. Ο μόνος λόγος που θα ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή 06 Νοέμβρη είναι επειδή θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα κι έτσι πολύ καταστηματάρχες θα ανοίξουν κι αυτοί ακόμα κι αν δεν το θέλουν πραγματικά.

Στην πραγματικότητα λοιπόν το άνοιγμα τις Κυριακές είναι ένας εξαναγκασμός που αρκετοί έμποροι θα ήθελαν να αποφύγουν. Από τη στιγμή όμως που ο ΕΣΒ με ευθύνη της Διοίκησής του προτείνει η αγορά να παραμείνει ανοικτή, είναι αναγκασμένοι να ανοίξουν και την Κυριακή, χωρίς να έχουν κάποιο ουσιαστικό κέρδος και χάνοντας ταυτόχρονα και την μοναδική μέρα που έχουν ολόκληρη για ξεκούραση. Δεν είναι τυχαίο ότι άλλοι Εμπορικοί Σύλλογοι έχουν βγάλει αποφάσεις που προτείνουν τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 6 Νοέμβρη.

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την πραγματικότητα η διοίκηση του ΕΣΒ δεν θα έπρεπε να νίπτει τα χείρας της σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος και τελικά να συναινεί στην “σταύρωση” των τοπικών καταστημάτων. Θα έπρεπε να ενδιαφερθεί για τις πραγματικές ανάγκες των μικρών και μεσαίων εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας, αλλά και για τους εμπροϋπαλλήλους, και να ρωτήσει ποια είναι η άποψή τους.

Θα έπρεπε λοιπόν ο ΕΣΒ να ρωτήσει τους εμπόρους, ποια είναι η άποψή τους για τις Κυριακές και να μην προχωρά αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά σε ανακοινώσεις για άνοιγμα τις Κυριακές χωρίς να καλέστεί ούτε καν το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου.

Το ερώτημα είναι γιατί η Διοίκηση του ΕΣΒ, παρα τις συνεχείς προτάσεις και πιέσεις, αρνείται πεισματικά να κάνει αυτή τη σφυγμομέτρηση είτε μέσω ερωτηματολογίου είτε μέσα από Γενική Συνέλευση; Ο τρόπος που οφείλει να λειτουργεί ένας από τους σημαντικότερους φορείς της πόλης μας θα πρέπει να είναι τελείως διαφορετικός, πολύ πιο δραστήριος και αναμφίβολα πολύ πιο αποτελεσματικός!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει