Είναι cool να είσαι Άνεργος;

ΑΠΟΨΗ TOY e-Volos.gr

Τελικά είναι cool να είσαι άνεργος ή κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν γι’ αυτό;

Εμείς αυτό το συμπέρασμα βγάζουμε από άρθρο που διαβάσαμε στο www.kariera.gr με τίτλο “Πως να ξεπεράσεις το στίγμα της ανεργίας”.

Μάλιστα η συντάκτρια του άρθρου στο τέλος μας προτείνει αφού ως άνεργοι θα έχουμε αρκετό χρόνο, μπορούμε να τον εκμεταλευτούμε πηγαίνοντας διακοπές…!

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο καθώς και κάποιες απαντήσεις ανέργων.

“Όταν χάσεις τη δουλειά σου έχεις να αντιμετωπίσεις δύο πράγματα. Καταρχήν τον εαυτό σου και στη συνέχεια τον περίγυρό σου. Σίγουρα, στην αρχή, θα νοιώσεις θύμα και θα βρεθείς σε κατάσταση σοκ. Ενώ σιγά σιγά θα αρχίσεις να ντρέπεσαι γι’ αυτό και να κατηγορείς τον εαυτό σου για τη θέση στην οποία βρίσκεσαι.

Όσο για την αντίληψη των άλλων, που θεωρούν κοινωνικό στίγμα την ανεργία είναι βέβαιο ότι θα σε επηρεάσει. Αν και δεν θα έπρεπε γιατί συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είτε δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη θέση -να χάσουν τη δουλειά τους-, είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας. Όλα αυτά μπορείς να τα πολεμήσεις και να σταθείς πάλι στα πόδια. Εξάλλου δεν είσαι ο πρώτος που χάνει τη δουλειά του. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, όμως πίστεψέ με δεν είναι ακατόρθωτο.

Για να ξεπεράσεις τη δική σου αρνητική στάση θα πρέπει:

Να κατανοήσεις τα γεγονότα

Η απώλεια εργασίας δεν είναι τίποτα το ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της επαγγελματική σου καριέρας, πόσο μάλλον στις μέρες μας που βιώνουμε μία βαθιά οικονομική κρίση. Πρέπει να το περιμένεις. Ο κίνδυνος της απόλυσης ελλοχεύει πάντα, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ιεραρχίας, την εκπαίδευση ή τις δεξιότητες, που διαθέτει κάποιος. Ακόμα και η καλή απόδοση σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει σημασία. Αν συμβεί μια συγχώνευση ή η εταιρία κάνει περικοπές και καταργήσει το τμήμα σου κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. Είναι μία κακιά στιγμή και δεν θα πρέπει να κατηγορήσεις τον εαυτό σου γι΄ αυτό, αλλά να κοιτάξεις μπροστά και να προχωρήσεις.

Να μην βλέπεις τον εαυτό σου ως άνεργο

Αν αρχίζεις να αποκαλείς τον εαυτό σου «άνεργο», είναι βέβαιο ότι θα σε επηρεάσει αρνητικά. Θεώρησε ότι είσαι σε ένα μεταβατικό στάδιο και αναζητάς κάτι άλλο που να σου ταιριάζει καλύτερα. Δεν ξέρεις τι καλό σου επιφυλάσσει το μέλλον, αν ακολουθήσεις έναν άλλον επαγγελματικό δρόμο.

Να χρησιμοποιήσεις το χρόνο σου στρατηγικά

Προσπάθησε να αξιοποιήσεις το χρόνο σου δημιουργικά. Το να παρακολουθείς μόνο τις νέες θέσεις εργασίας δεν είναι αρκετό. Ίσως αν ξεκινήσεις ένα σεμινάριο για να αποκτήσεις μία νέα πιστοποίηση στον τομέα σου να σε κάνει πιο ανταγωνιστικό στην αγορά. Επίσης, είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσεις μία ξένη γλώσσα, κάτι που δεν μπορούσες να το κάνεις τα προηγούμενα χρόνια λόγω της δουλειάς. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι αποκτώντας νέες δεξιότητες θα τονωθεί όχι μόνο το βιογραφικό σου, αλλά και η αυτοπεποίθηση σου.

Για να ξεπεράσεις την αρνητική στάση των άλλων θα πρέπει:

Να αγνοήσεις τις γνώμες των άλλων

«Ποιος νοιάζεται τι σκέφτονται οι άλλοι;» αυτή θα πρέπει να είναι η απάντησή σου στα κουτσομπολιά του περίγυρου για την κατάστασή σου. Γιατί εδώ που τα λέμε, είτε είσαι άνεργος είτε όχι, αυτοί που θέλουν θα βρουν κάτι αρνητικό να σχολιάσουν θα το κάνουν. Εσύ το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να προστατέψεις τον εαυτό σου είναι να τους περιφρονήσεις. Εξάλλου, δεν μπορούμε να ικανοποιούμε τους πάντες σ’ αυτή τη ζωή. Προτεραιότητα έχει ο εαυτός μας!

Να μην δίνεις τροφή για σχόλια

Μην κάνεις αντιληπτό το στίγμα της ανεργίας που σε επιβαρύνει στους άλλους. Δείξε ότι συνεχίζεις τη ζωή σου κανονικά. Επένδυσε σε νέες δεξιότητες, ασχολήσου με κάποιο χόμπι σου ή πήγαινε διακοπές αν έχεις την οικονομική δυνατότητα. Βλέποντας οι άλλοι μία τέτοια θετική στάση από την πλευρά σου, θα σταματήσουν να σε σχολιάζουν αρνητικά και να σε επηρεάζουν.”

Νομίζω τα σχόλια που εισέπραξε το άρθρο αξίζει να τα διαβάσετε:

“….Σάχλες, για να περνάει η ώρα….. Η ανεργία είναι η πιό σκληρή και απάνθρωπη βία. Σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον όπου και για να..βήξεις χρειάζεσαι χρήματα, το να καταδικάζονται οι άνθρωποι στην περιθωριοποίηση και στη μιζέρια, δεν είναι αντιμετωπίσιμη κατάσταση, παρά μονάχα με βία….. Δεν ζούμε σε κοινωνίες ευκαιριών, όπου το να χάσεις μία εργασία ίσως σε οδηγήσει στην ανεύρεση καλίτερης και πιό…ταιριαστής στα γούστα σου. Εδώ χάνεις δουλειά, και η προοπτική να βρεθεί νέα, μοιάζει πολυτέλεια!!!! Με τη νέα ζούγκλα δε που διαμορφώθηκε στην αγορά εργασίας, μαύρος δούλος μάλλον θα καταντήσεις, με 400 €, 8ωρο, ανασφάλιστος κι αν σου αρέσει…. Η εργασία δεν είναι πολυτέλεια, είναι η μόνη οδός που σου αφήνει το άγριο καπιταλιστικό σύστημα, ώστε να προσπαθήσεις (ανεπιτυχώς έστω), να τρέχεις μόνιμα πίσω από τις καλπάζουσες υλικές σου ανάγκες, σε μιά απέλπιδα προσπάθεια να τις εξυπηρετήσεις με νόμιμα μέσα….Η απόλυτη κατάντια δηλαδή, κι αυτή παρακαλετά……. “

“Την έρενα προφανώς την έκανε κάποιο καλοπληρωμένο στέλεχος εταιρείας, το οποίο (με τα μυαλά που κουβαλάει) εαν χάσει τη δουλειά του (που το απεύχομαι) θα φουντάρει απο την Ακρόπολη.
Κυρίες και κύριοι, έξω απο τον χωρό ξέρουμε όλοι πολλά τραγούδια. Τα πράγματα στην αγορά εργασίας είναι τραγικά λόγω κρίσης και λόγω παντελλούς έλλειψης ελέγχου απο τους αρμόδιους φορείς.
Τώρα η λογική του: “αν χάσεις τη δουλειά σου, πήγαινε διακοπές”, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη.
Παρακαλώ λίγη προσοχή στο τι γράφετε και τι “συμβουλές” δίνετε.
Κατανοώ πως είστε επιχείρηση με στόχο το κέρδος, αλλά λίγη λογική, ηθική και ρεαλισμός δεν βλάπτουν.”

“Ζήτε σε άλλη πραγματικότητα αγαπητοί…. Πλέον όταν χάσεις την δουλειά σου δεν είναι στίγμα είναι γεγονός και δεν σε ενδιαφέρει τι θα πούν οι άλλοι… Δεν χάνουμε πλέον τις δουλειές μας γιατί δεν είμασταν καλοί ή εργατικοί αλλά γιατί δεν μπορούν οι εταιρείες να μας πληρώσουν… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δημοσιευέτε τέτοια άρθρα όταν υπάρχουν σοβαρότερα πρόβλημα να αντιμέτωπίσουμε εμείς οι άνεργοι και πιστέψτε με δεν αποτελεί πρόβλημα τι θα κάνουμε με τον ελεύθερο χρόνο μας αλλά το γεγονός εάν θα μπορέσουμε να έχουμε ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι μας.. και εάν θα μπορούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο μας.. Απλά καθημερινά θέματα επιβίωσης… Είναι γελοίο να διαβάζουμε αυτά που γράφετε….”

“Ολες αυτές οι εταιρείες τυπου “καριερας” είναι μέρος του συστηματος. Μη δινετε σημασια στις τυποποιημενες λαικης κατανάλωσης έρευνες που βλέπουν τη δημοσιοτητα.
Οσοι έχουν καεί, και μάλιστα μετά απο πολυχρονη επιτυχημένη καριερα, ξερουν… Οσοι έχουν μείνει με την πλατη κολλημενη στον τοιχο, έχοντας “δοκιμάσει τα παντα” ξερουν. Οσοι το έχουν φιλοσοφήσει το πραγμα ακομη περισσότερο, στηριζομενοι στα γενικοτερα κοινωνικο-οικονομικο-πολιτ​ικα τεκταινόμενα ξερουν ότι “το συστημα” έχει αποφασισει, ότι δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει άλλους “γραμματιζουμενους”, και γι’αυτο προχωρά στην φυσικη τους εξοντωση. Μερος γενικοτερου σχεδιου είναι, αλλα ας μη βγαινω offtopic. Οσοι κατάλαβαν, καταλαβαν…”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει