Εκδήλωση στο Βόλο για την έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Ελέγχου Αναπνευστικής Λειτουργίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Βόλου διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση για την «έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ.

Η ΧΑΠ αποτελεί μια νοσολογική οντότητα η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών η οποία οδηγεί σε χρόνιο περιορισμό στη ροή του αέρα, που δεν είναι πλήρως αναστρέψιμος. Παγκοσμίως η ΧΑΠ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου είναι το κάπνισμα. Τέσσερις στους πέντε ασθενείς με ΧΑΠ είναι νυν ή πρώην καπνιστές. Είναι μία νόσος συχνή, πάσχει περίπου το 10% του πληθυσμού της Θεσσαλίας και πάνω από τους μισούς ασθενείς δεν το γνωρίζουν καθώς υποτιμούν τα συμπτώματά τους και δεν απευθύνονται σε γιατρό.

Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους μόνιμους μετανάστες της πόλης του Βόλου. Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση τους για την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, και η ενημέρωσή τους σχετικά με την ασθένεια. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί δωρεάν σπιρομέτρηση, μία απλή, γρήγορη και μη επεμβατική μέθοδος ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας και θα διανεμηθεί σχετικό έντυπο υλικό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Δημαρχείου Βόλου, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011 από τις 17:00 ως τις 21:00.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει