ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Υποχρεωτικές υπερωρίες για την κάλυψη κενών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Κυβέρνηση των μνημονίων και της τρόικας διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Μετά την αύξηση ωραρίου, την κατάργηση των μόνιμων διορισμών, τις διαθέσεις σε 5 σχολεία, τη δραστική μείωση αποσπάσεων, τις αλλαγές αναθέσεων, την κατάργηση δομών και τομέων, τις συγχωνεύσεις, επιχειρεί να καλύψει τα κενά εκπαιδευτικών με απλήρωτη εργασία και υποχρεωτικές υπερωρίες.

Οι εκπαιδευτικοί ποτέ δεν αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για κάλυψη εκπαιδευτικών δράσεων και διδακτικών κενών σε έκτακτες περιπτώσεις. Συνάδελφοι μάλιστα προθυμοποιούνται να το κάνουν παραιτούμενοι των έτσι κι αλλιώς εξευτελιστικών υπερωριακών αποζημιώσεων, υπέρ της κοινωνικής στήριξης μαθητών.

Ωστόσο σε μια εποχή που χιλιάδες νέοι επιστήμονες πλήττονται από την ανεργία και έχουν ανάγκη να εργασθούν, ακόμα και με πενιχρούς μισθούς, δε μπορούμε να σταθούμε απέναντί τους. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την απλήρωτη εργασία με μόρια ούτε τις υπερωριακές αναθέσεις που καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες. Ειδικά στην τρέχουσα σχολική χρονιά με τις πρωτοφανείς ελλείψεις εκπαιδευτικών, αν αποδεχθούμε τη γενίκευση των υπερωριών για αρχικά λειτουργικά κενά, θα οδηγηθούμε στην πορεία σε μια εφιαλτική ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Επιπλέον, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι μετά την αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, ακόμη και μία ώρα αναγκαστικής υπερωρίας καταδικάζει το συνάδελφο στην εξουθένωση και ότι άλλο απευχόμενο.

Χαιρετίζουμε τους συλλόγους διδασκόντων που ήδη αρνήθηκαν να αναθέσουν υποχρεωτικές υπερωρίες. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, την κυβέρνηση, να προχωρήσει σε άμεση πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών όπως ο νόμος προβλέπει.

Καλούμε τους συναδέλφους στα ΠΥΣΔΕ (διορισμένους και αιρετούς) να αρνηθούν το ρόλο του ενδιάμεσου μιας πολιτικής και διοικητικής δικτατορικής λογικής. Να αξιώσουν, να απαιτήσουν, την άμεση κάλυψη των διδακτικών κενών με αναθέσεις σε αναπληρωτές (πλήρους ή μειωμένου ωραρίου) όπως ο νόμος προβλέπει.

Η Διοίκηση, μπορεί να επιβάλει μόνο με γραπτή εντολή (απόφαση) την ανάθεση εργασίας και υπερωρίας σε εκπαιδευτικό μέχρι και 5 ώρες και ειδικά ο Υπουργός με απόφαση του, μπορεί να δώσει εντολή για υπερωρία σε εκπαιδευτικό μέχρι και 10 ώρες. Ας μην ψάχνουν λοιπόν για συνενόχους επιζητώντας να εμφανιστεί η υπερωρία ως δήθεν «εθελοντική» ή ως απόφαση συλλόγου. Ας σταματήσουν να εκβιάζουν και να εκφοβίζουν συναδέλφους. Γιατί επιτέλους, πολιτεία και διοίκηση, αντί να συμπεριφέρονται ως Πόντιοι Πιλάτοι και αυτοδιορισμένοι κριτές, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

· Κανένας Σύλλογος Διδασκόντων δεν πρέπει να αναθέσει Υπερωρίες σε συναδέλφους.
· Δε γινόμαστε συνένοχοί τους.
· Δεν καταδικάζουμε το συνάδελφό μας στην εξουθένωση.

Δεν παρατείνουμε την ανεργία κανενός αδιόριστου εκπαιδευτικού, ούτε σβήνουμε τις ελπίδες του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει