Εμπορικός & Βιοτεχνικός κλάδος εκπέμπουν S.O.S

ΆΡΘΡΟ του Αντρέα Ζέρβα, Οικονομικού Συμβούλου Περιφέρειας Θεσσαλίας

Μελετώντας εκτενώς την γενικότερη κατάσταση της Μαγνησίας σε όλους του τομείς και χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του οικονομολόγου στάθηκα στον κλάδο που συνδέεται ως επί το πλείστον με την οικονομία το εμπόριο. Μετά λύπης μου διαπίστωσα πως ο Εμπορικός και Βιοτεχνικός σύλλογος Μαγνησίας και το αντικείμενό τους επέρχονται σε μαρασμό.

Ένας από τους σημαντικότερους, ζωτικούς κλάδους του νομού μας βιώνει στο έπακρο την αποβιομηχάνιση και αυτό αντανακλάται καθημερινά σε όλους μας. Οι εμποροβιοτέχνες ολόκληρου του νομού καλούνται να επιβιώσουν παρά της δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Τα πολυκαταστήματα έχουν γίνει καταπέλτης για τις μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις και προκαλούν την καταβαράθρωση τους, με αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά οι αυτοαπασχολούμενες μικρές βιοτεχνικές μονάδες να αδυνατούν να συντηρηθούν. Οι όροι του αθέμιτου ανταγωνισμού που θέτουν οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων προκαλούν σύγχυση στην κοινωνικοοικονομική συνοχή της εμποροβιοτεχνίας.

Μεγάλης σημασίας είναι και το πρόβλημα του παρεμπορίου που αντιμετωπίζει η σύγχρονη εμποροβιοτεχνία. Το κράτος έχει επιβάλει υπέρογκους φόρους και συνεπώς τα προϊόντα πωλούνται σε παράδοξα υψηλές τιμές με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να προτιμούν τους παράνομους πλανόδιους μικροπωλητές για ορισμένες αγορές τους ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν.
Τα προαναφερθέντα ατοπήματα και οι αμεθόδευτοι τρόποι επίλυσής τους έχουν οδηγήσει την εμποροβιοτεχνία σ’ αυτήν την καθοδική πορεία στην οποία βρίσκεται. Η κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή το εμπόριο είναι ένας από τους κύριους λόγους αύξησης της ανεργίας δεδομένου πως κάνουμε λόγο για έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Αρχικά, η δημιουργία μικρών εμπορικών συνεταιρισμών θα ήταν ένα σημαντικό άλμα στην μεγάλη απειλή των πολυκαταστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο οι μικροί επιχειρηματίες θα συνεργάζονται και θα αποφευχθούν οι μεταξύ τους εχθρότητες και θα έχουν έναν μόνο αντίπαλο, το μέγεθος του οποίου σταδιακά θα συρρικνωθεί.

Επίσης η εξασφάλιση επιδοτήσεων θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση κάποιων μικρών επιχειρήσεων που τείνουν να εξαφανισθούν αλλά και στη διαφύλαξη της ενότητας και της ακεραιότητας της εμποροβιοτεχνίας.

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω πως σε επόμενο επίπεδο το εμπόριο του νομού μας θα μπορούσε να προωθηθεί αποφέροντας τα βέλτιστα αποτελέσματα. Δεδομένου πως η Μαγνησία διαθέτει οδικό, ακτοπλοϊκό και εναέριο δίκτυο μεταφοράς σε συνεργασία με τη προνομιούχα γεωγραφική της θέση-ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη-θα μπορούσαν να γίνουν εγχώριες τοπικές εξαγωγές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η στήριξη της εμποροβιοτεχνίας σημαίνει αξιοποίηση ευκαιριών, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας και αποτελεί καθήκον όλης της κοινωνίας να προστατέψει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και να ενισχύσει κάθε φιλόδοξη και καινοτόμο προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό και συνεχή πρόοδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει