Επιστολή Ζ. Μακρή και Ν. Νομικού στον Π. Μαβίδη για τα ΚΑΠΗ

Επιστολή για την αποτροπή της απαξίωσης του θεσμού των ΚΑΠΗ, απέστειλε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Ζέττα Μακρή, με τον Δημοτικό σύμβουλο της παράταξής της Νικόλαο Νομικό, στον πρόεδρο του αρμόδιου οργανισμού, Παύλο Μαβίδη.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Είναι γνωστό πόσο αναγκαία και ουσιαστική είναι η πρόληψη και η φροντίδα που παρέχουν τα ΚΑΠΗ , αντιμετωπίζοντας θετικά τα προβλήματα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Με τον θεσμό των ΚΑΠΗ οι ηλικιωμένοι δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι, που έχουν ολοκληρώσει τον ανθρώπινο κύκλο της ζωής τους αλλά ως πρόσωπα με ιδιαίτερες ανάγκες περίθαλψης και προστασίας στη δεδομένη αυτή φάση της ζωής τους.

Δυστυχώς, όμως, στο όνομα της μνημονιακής πολιτικής και με άλλοθι την οικονομική κρίση, χιλιάδες συνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα όχι μόνο με τη μείωση του εισοδήματος τους αλλά και με την πλήρη απαξίωσή τους. Η προσπάθεια να αποδυναμωθεί και ο ρόλος του θεσμού του ΚΑΠΗ ισοδυναμεί με μία προσβλητική αντιμετώπιση της προσφοράς των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και ταυτόχρονα οδηγεί σε αφαίρεση βασικών τους δικαιωμάτων στη ζωή. Οι τελευταίες αποφάσεις για πρωινή μόνο λειτουργία των ΚΑΠΗ λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού προβληματίζει τους ηλικιωμένους, που αισθάνονται παραγκωνισμένοι.

Από συμπολίτες και συμπολίτισσες μας πληροφορηθήκαμε, όμως, τη διάθεση και το ενδιαφέρον τους, σε αντίθεση με την κρατική αδιαφορία, να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους , έτσι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη η λειτουργία των απογευματινών ΚΑΠΗ.

Μην ξεχνούμε άλλωστε ότι τα ΚΑΠΗ πρωτοεμφανίστηκαν στον ελληνικό χώρο του 1979, όταν η Διεύθυνση Προστασίας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κάλεσε τον Όμιλο Εθελοντών και ζήτησε την συνεργασία του στην δημιουργία ενός Πειραματικού Κέντρου Ανοιχτής Εξωιδρυματικής προστασίας Ηλικιωμένων. Ο Όμιλος Εθελοντών συμφώνησε τότε να κλείσει το Πρόγραμμα που λειτουργούσε ως τότε με τίτλο «Η γωνιά του παππού και της γιαγιάς» με παροχή συσσιτίου και να λειτουργήσει το πρώτο ΚΑΠΗ.

Κατά συνέπεια η προϋπάρχου θετική συμβολή των εθελοντών στην ίδρυση των ΚΑΠΗ αλλά και η επιτυχής δράση των εθελοντών της πόλης μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και στην πρόσφατη διοργάνωση του Παγκόσμιου πρωταθλήματος πόλο εγγυώνται την ουσιαστική δράση τους και τούτη τη δυσάρεστη για τους ηλικιωμένους στιγμή. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι οι εθελοντές με τον δικό τους τρόπο θα υπερνικήσουν κάθε εμπόδιο και θα συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των ΚΑΠΗ. Ο σεβασμός μας στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και η αναγνώριση της προσφοράς τους επιβάλλουν την πλήρη και άμεση ενεργοποίηση όλων μας.

Ζητούμε , λοιπόν, να γνωστοποιήσετε τη διάθεση αξιοποίησης της εθελοντικής προσφοράς συμπολιτών μας και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας θα συνδράμουν στην απεμπλοκή των ΚΑΠΗ από τα σημερινά αδιέξοδα, που αντιμετωπίζουν. Το οφείλουμε άλλωστε όλοι μας στην τρίτη ηλικία. Ας μην τους περιφρονήσουμε και ας μην τους απομονώσουμε. Έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας στη ζωή . Και εμείς έχουμε ηθική υποχρέωση, ως ένδειξη σεβασμού, στο πρόσωπό τους να τα αναδείξουμε και να προστατεύσουμε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει