Ερώτηση Θ. Νάκου σχετικά με τα εμπόδια στους όρους σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών στον Αλμυρό

Ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τα εμπόδια στους όρους σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών αγροτών στο Αλμυρό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Νάκος στην ερώτησή του, την περίοδο, που η χώρα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ, την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων η κυβέρνηση καθημερινά με την πολιτική της δημιουργεί μικρά ή μεγαλύτερα προσκόμματα σε αυτούς που τολμούν να επενδύσουν, καθιστώντας δυσλειτουργική οποιασδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια στην πατρίδα μας. Ειδικότερα, ένα ακόμη παράδειγμα της παραπάνω πολιτικής είναι η πρόσφατη έκδοση των όρων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών αγροτών.

Αρχικά, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση των όρων σύνδεσης, που έφερε ως αποτέλεσμα τη συνεχόμενη μείωση της τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που πλέον καθιστά τους σταθμούς ασύμφορους οικονομικά. Επιπλέον, η ΔΕΗ καλεί τώρα τους αγρότες να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την αναβάθμιση του δικτύου της, ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν σε αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΗ του Βόλου, η οποία ζητά από 19 αγρότες της περιοχής του Αλμυρού 1.780.00 ευρώ πλέον ΦΠΑ από τον καθένα και πέραν των ατομικών όρων σύνδεσης του κάθε αγρότη για να μπορέσουν να συνδεθούν σε αυτό οι υποψήφιοι παραγωγοί.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του νομό μας τονίζει ότι η παραπάνω πολιτική της ΔΕΗ καθιστά εντελώς ασύμφορη την επένδυση και δημιουργεί ξαφνικά προβλήματα στους αγρότες, λίγο πριν ολοκληρώσουν την επένδυση. Εάν η πολιτική της κυβέρνησης συνδέεται με την ανάγκη προώθησης των φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας και εάν εξακολουθεί να πιστεύει στον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης της υπαίθρου, το Υπουργείο χρειάζεται να παρέμβει, ώστε η ΔΕΗ να αναβαθμίσει με δικά της έξοδα το δίκτυο της. Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σταθμών, πρέπει να αποτελεί διαρκές στόχο της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία οφείλει με τις παρεμβάσεις της να δημιουργήσει το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, ώστε οι αγρότες να στραφούν ανεμπόδιστα και σε αυτές τις επενδύσεις .

Ο κ. Νάκος, θέτοντας όλα τα παραπάνω υπόψη του αρμόδιου Υπουργού, ζητά να μάθει τι μέτρα θα λάβει, ώστε να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των αγροτών στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στον Αλμυρό, αλλά και οπουδήποτε στη χώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει