Ημερίδα Καλλιέργεια Καρυδιάς Καλιφόρνιας από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Ημερίδα Καλλιέργεια Καρυδιάς Καλιφόρνιας
από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014
.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Καλλιεργώντας το Μέλλον της Δενδροκομίας – Καλλιέργεια Καρυδιάς Καλιφόρνιας» την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 στο κινηματοθέατρο Αχίλλειο στο Βόλο.
Την ημερίδα διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με το τμήμα γεωπονίας, φυτικής παραγωγής και αγροτικού περιβάλλοντος της σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το τμήμα τεχνολόγων γεωπόνων της σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων – Τεχνολογίας Τροφίμων και Δϊαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.
Η ημερίδα ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας που μίλησε για την καλλιέργεια της καρυδιάς με ποικιλίες Καλιφόρνιας», ο Δρ. Γεώργιος Ζακυνθινός Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Καλαμάτας που μίλησε για τα προϊόντα της μεταποίησης των καρυδιών και η Διατροφική αξία τους και ο Ιωάννης Βαγγέλας Καθηγητής Εφαρμογών Φυτοπαθολογίας του ΤΕΙ Θεσαλλίας που μίλησε για τις Ευπάθειες και Αντοχές των Καρυδιών Καλιφόρνιας σε Ασθένειες.
Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Βόλου για τη δημοτική ενότητα Αγριάς κ. Σωτήρης Χαλκιάς, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέτα Μακρή και οι Βουλευτές κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη και κ. Πάρις Μουτσινάς.
Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Στέργιο Παπαϊωάννου ο οποίο αρχικά ευχαρίστησε τους εισηγητές που βοήθησαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της ημερίδας ενώ μεταξύ άλλων τόνισε πως «μέσα από την πολυετή πλέον παρουσία μας στα τοπικά δεδομένα της ενημέρωσης έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε τις νέες καλλιέργειες και βοηθάμε τους αγρότες να ενημερωθούν για αυτές για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Πηλίου».
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά άτομα που μάλιστα προέρχονταν και από διάφορες άλλες περιοχές όπως τα Τρίκαλα, Λαμία, Δομοκό, Ν. Πέλλας, Λακωνία και πολλές άλλες.
Ακόμα παρευρέθηκαν αρκετοί νέοι και επιστήμονες που αυτοί την περίοδο καλούνται να κάνουν κάποιες επιλογές.
Από τη πλευρά της σχολής Γεωπονικών Επιστημών το παρών έδωσε και ο αναπληρωτής καθηγητής δενδροκομίας κ. Γιώργος Νάνος.
Παρέμβαση στην ημερίδα πραγματοποίησε και ο Γεωπόνος κ. Βασίλης Σαργιώτης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ευνοϊκές περιοχές στη Μαγνησία για την καλλιέργεια καρυδιάς είναι το Πήλιο αλλά και ευρύτερες περιοχές στη περιοχή του Αλμυρού.
Μάλιστα στην εκδήλωση τονίστηκε πως σε πλήρη ανάπτυξη τα 10 στρέμματα καρυδιάς το ελάχιστο θα αποδώσουν 10.000 ευρώ κέρδος.
Ο κ. Ζακυνθινός που ασχολείται εδώ και 25 χρόνια με το συγκεκριμένο είδος καλλιέργειας, αναφέρθηκε στη διατροφική αξία της καρυδιάς σημειώνοντας πως η καρυδιά αποτελεί τροφό-φάρμακο.
«Την καρυδιά θα πρέπει να τη λέμε τροφό-φάρμακο καθώς ως προϊόν φυτικής προέλευσης έχει μία ευεργετικότητα και μία λειτουργικότητα σε σχέση με το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες ασθένειες. Ειδικότερα η καρυδιά έχει υψηλά ποσοστά σε Ω3 λιπαρά που βοηθά την ανθρώπινη υγεία. Επίσης μειώνει κατά 6% – 8% τη χοληστερίνη. Ακόμα έχει πολλά αντιοξειδωτικά. Παράλληλα τρώγοντας καρύδια μπορούμε να ρυθμίσουμε τη δίαιτά μας. Μια καλλιέργεια λοιπόν που την είχαμε κάποτε στο χωριό παραμελημένη πλέον είναι πλούτος ζωής».
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν πάνω από 350 άτομα μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λάμπρου, ο πρόεδρος του δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων»ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κωσταντίνος Σκριάπας, ο πρώην Δήμαρχος Αργαλαστής κ. Μιλτιάδης Γαϊτανάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων κ. Ιωάννης Αθανασάκης.
Ευχαριστούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο για την αιγίδα που μας έδωσε.
Ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Γιώργο Καλτσογιάννη που τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μας και
το Δήμο Βόλου και συγκεκριμένα τον κ. Παύλο Μαβίδη για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας του κινηματοθέατρου Αχίλλειο.
Ευχαριστούμε το Δημοσιογράφο της εφημερίδας Θεσσαλία κ. Φώτη Σπανό για το συντονισμό της ημερίδας.
Ευχαριστούμε το Haagen-Dazs Cafe για τη προσφορά του στην εκδήλωση.
Ευχαριστούμε τα φυτώρια της Καρυδιάς του κ. Βασίλη Σαργιώτη για την χορηγία.
Ευχαριστούμε του χορηγούς επικοινωνίας:
Τηλεοράσεις: Astra TV, Θεσσαλία TV
Εφημερίδες: Θεσσαλία, Ταχυδρόμος, Agrenda
Ενημερωτικά Site: Agronews, E-Volos.gr, GpNews.gr
και τα Ραδιόφωνα: radiomarconi, perfect,
Τέλος ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου που βοήθησαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας.
Η είσοδος στην ημερίδα ήταν ελεύθερη και στους συμμετέχοντες δόθηκε Βεβαίωση Συμμετοχής από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει