Η απορρόφηση του ΝΑΤ από το Ενιαίο Ταμείο Εργαζομένων

Σε ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό που έχει ξεσπάσει στους εργαζόμενους ναυτικούς λόγω της ανακοίνωσης της απορρόφησης του ΝΑΤ από το σχεδιαζόμενο Ενιαίο Ταμείο Εργαζομένων επισημαίνει με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με άλλους 22 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Η συμβολή της ναυτοσύνης μας στην ελληνική κοινωνία είναι διαχρονική και γνωστή σε όλους. Η ναυτιλία παραμένει ο σταθερός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας που παρά την κρίση που μαστίζει την οικονομία μας τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να τροφοδοτεί με τεράστια ποσά ναυτιλιακού συναλλάγματος την εσωτερική αγορά.

Φυσικά τον κεντρικό ρόλο σε αυτή τη συμβολή την έχουν οι ναυτικοί και οι απόμαχοι του κύματος, οι οποίοι σήμερα εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους με μια ενδεχόμενη απορρόφηση του ΝΑΤ από το νέο Ενιαίο Ταμείο Εργαζομένων. Μια αντίθεση που πηγάζει στον κίνδυνο που ελλοχεύει να υπολογιστούν τα ένσημα των ναυτικών με κοινά κριτήρια με εκείνα των επαγγελμάτων της ξηράς. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ναυτικός που μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στη θάλασσα έως τα 67 του έτη ή να συμπληρώσει 35 και 40 έτη εργασίας. Οπότε κάθε εξομοίωση κριτηρίων θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του επαγγέλματος.

Πέραν των κριτηρίων συνταξιοδότησης, τίθενται μείζονα λειτουργικά ζητήματα για την ασφάλιση των ναυτικών, καθώς η τήρηση του μητρώου ασφαλισμένων τους υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ οι εισφορές που καταβάλλονται δεν είναι από πριν καθορισμένες αλλά σχετίζονται με τα ναυτολόγια, από τα οποία προσδιορίζονται και αποδίδονται και μια σειρά εισφορών προς άλλους οργανισμούς όπως ο Οίκος Ναύτου, το ΚΕΑΝ, ΤΠΑΕΝ, ΤΠΚΠΕΝ, ΝΕΕ, ΚΝΕ.

Από τα παραπάνω καθίσταται ξεκάθαρο ότι η διαδικασία διαχείρισης του ζητήματος του ΝΑΤ, λόγω ακριβώς της ιδιομορφίας του ναυτικού επαγγέλματος και του ιδιαίτερου τρόπου υπολογισμού και είσπραξης των εισφορών, επιβάλλουν ένα πολύ σοβαρό χειρισμό ως προς τη μελλοντική του μορφή.
Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιό είναι το σχέδιο σας για τη θέση του ΝΑΤ στη νέα αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού;

2. Αν προτίθεστε να ενσωματώσετε το ΝΑΤ στο νέο Ενιαίο Ταμείο Εργαζομένων, με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστούν οι έως τώρα καταβληθείσες εισφορές και πώς θα γίνει ο υπολογισμός των μελλοντικών συντάξεων;» καταλήγει η ερώτηση των 23 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει