Η κοινωνία θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο Δήμο Βόλου

ΑΡΘΡΟ της Ελένης Ανδρέου-Μεϊκοπούλου Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας με το συνδυασμό «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης»

Η τοπική αυτοδιοίκηση σε περίοδο κρίσης θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό και αποτελεσματικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων των δημοτών ή τουλάχιστον να απαλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Η πρωτόγνωρη κρίση που περιέχει οικονομικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά συνθλίβει τους δημότες καθιστώντας τους θύματα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής τραγωδίας.

Τα αυτονόητα, οι ελάχιστες ανάγκες, πολλές φορές δεν ικανοποιούνται. Πόσες φορές δεν έχουμε πληροφορηθεί από τον τύπο για οικογένειες χωρίς ρεύμα ή νερό ή χωρίς στέγη.

Ο Δήμος πρέπει να βρίσκεται κοντά στους δημότες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και να διεκδικεί μια ζωή πιο ανθρώπινη. Μπορεί η κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια να καταδίκασαν τους δήμους σε αυτοδιοικητικό μαρασμό με την τεράστια υποχρηματοδότηση και τις απολύσεις, όμως, οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να μην διαχειρίζονται απλώς την κατάσταση αυτή, αλλά να αγωνίζονται για μια αυτοδιοικητική αναμόρφωση και ανασυγκρότηση που να έχει ανθρώπινο πρόσωπο.

Στην ανθρωπιστική κρίση απαντάμε με ένα πολυποίκιλο δίκτυο προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, με την διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων κοινωνικών δημοτικών δομών, που λειτουργούν σε εθελοντική βάση, όχι με πνεύμα φιλευσπλαχνίας αλλά με πρόσημο την κοινωνική, ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Δημιουργούμε νέες δομές, που σιγά-σιγά από εθελοντικές θα μετεξελιχτούν σε μόνιμες. Για παράδειγμα, σε οικονομικά υποβαθμισμένες συνοικίες όπως, Ξηρόκαμπος, Ρομά κλπ δημιουργούμε μόνιμο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ για τις Ανάγκες των ανασφάλιστων δημοτών.

Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ θα έχει άριστη συνεργασία και συντονισμό, με τις δομές της Εκκλησίας που και αυτή με την σειρά της επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας, τα επιμελητήρια και άλλους φορείς.

Η ανεργία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες και ιδιαίτερα οι νέοι. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει άνεργο.

Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και απρόβλεπτες για την οικογένεια. Πρέπει κάτι να γίνει!

Αν περιμένουμε από τους Κινέζους και τους Άραβες, δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα. Πολλές φορές ακούμε τις περιβόητες επενδύσεις από τα Εμιράτα και από την Κίνα, μα δεν τις βλέπουμε.

Ο Δήμος μπορεί να αναλάβει έργα με αυτεπιστασία, όπως παλιά.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Μαγνησίας έχει προτάσεις, ώστε οι ντόπιοι οικοδόμοι να ξαναβρούν εργασία. Πώς;

Θα μπορούσε ο δήμος να ζητά από τους εργολάβους που θα τους ανατεθούν έργα, να απασχολούν οικοδόμους από την περιοχή μας.

Ο Δήμος μπορεί να παραχωρήσει εκτάσεις γεωργικές, για την ανάπτυξη καλλιεργειών ή τη δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων, όπως μπορεί να παραχωρήσει κτίρια δημοτικά, ώστε οι άνεργοι, οι νέοι, με συνεργατικό και συνεταιριστικό πνεύμα, να δημιουργήσουν δομές ανάπτυξης παραγωγικής, τουριστικής ή ψυχαγωγικής φύσης, δημοτικές επιχειρήσεις, με ένα μικρό τίμημα στο Δήμο για να παρέχουν φθηνές υπηρεσίες στους δημότες.

Μια άλλη πρόταση είναι οι άνεργοι, οι νέοι να λειτουργήσουν, το κατεστραμμένο από το χρόνο, κυλικείο του πάρκου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στη Νέα Ιωνία ή το «κοιμητήριο» στο δρόμο προς το Φυτόκο. Μπορούν να βρουν χίλιες ιδέες να το μεταμορφώσουν σε τόπο ψυχαγωγικής ή καλλιτεχνικής δομής.

Τέλος, στο πανέμορφο μοναδικό κορδόνι στη παραλία, που ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ μυαλά θέλουν να το μετατρέψουν σε Μαρίνα για να βγάζουν κέρδη, την ωραιότερη βόλτα του κόσμου, θα μπορούσε, εκεί που υπάρχει το πλάτεμα, σε συνεργασία με τον ΟΛΒ, να δημιουργηθεί μικρό Αναψυκτήριο που να εργάζονται νέοι άνεργοι. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στο λόφο της Γορίτσας στην πανέμορφη αυτή περιοχή.

Όλοι αυτοί που θα εργάζονται, δεν θα είναι δημοτικοί υπάλληλοι, δεν θα επιβαρύνουν τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, αλλά θα μισθώνουν τέτοιες δομές για το καλό του συνόλου.

Πολλά τέτοια παραδείγματα μπορεί να υπάρχουν, που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Ιδέες χρειάζονται και συνεργασία του δήμου με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Η καθημερινότητα πρέπει να διευκολύνει και όχι να δυσκολεύει τον πολίτη και να του απαλύνει τον πόνο και τα έξοδα. Περισσότεροι Παιδικοί Σταθμοί με τροφεία που να προσαρμόζονται στην σημερινή οικονομική συγκυρία. ΚΑΠΗ με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συγκοινωνίες που να εναρμονίζονται με την σημερινή έκταση του ΔΗΜΟΥ. Το αστικό, λογικά θα πρέπει να πηγαίνει από Βόλο, Μακρυνίτσα, Αϊδίνι και στις άλλες περιφερειακές ενότητες, ώστε να μην δημιουργούνται φαινόμενα συγκοινωνιακής απομόνωσης στην περιφέρεια του δήμου. Η νέα δημοτική αρχή, θα πρέπει να το μελετήσει αυτό το θέμα.

Πάρκα, πράσινο, παραλίες, καθαριότητα, συντήρηση δρόμων, σχολεία, αδέσποτα, πρέπει να είναι καθημερινό μέλημα της δημοτικής αρχής.

Ένα άλλο θέμα είναι η έλλειψη αθλητικών δημοτικών χώρων. Εκτός των αθλητικών κέντρων στο «ΑΣΥΛΟ» και στο ελικοδρόμιο, δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι για να αθλείται η νεολαία.

Θα πρέπει σε κάθε συνοικία να δημιουργηθούν αθλητικοί χώροι.

Ιδιαίτερη, προνομιακή και αμφίδρομη πρέπει να είναι η σχέση του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την πόλη και τη Θεσσαλία.

Δεν μπορούν να γίνουν θαύματα.

Όμως, οι πολίτες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ με Δήμαρχο το ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΠΑΤΣΙΑΝΤΑ θα αγωνισθεί, θα παλέψει, θα διεκδικήσει για την λύση των χρονιζόντων προβλημάτων της πόλης. Θα συμπαρασταθεί στους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στις μνημονικές επιλογές της κυβέρνησης που έφεραν τη χώρα σε κοινωνικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό μαρασμό. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε με την συμμετοχή του κόσμου.

Ο Δήμος Βόλου πρέπει να αλλάξει σελίδα! Η κοινωνία θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει