«Η Κυρία δεν πενθεί» – 3 τελευταίες παραστάσεις

Οι τρεις τελευταίες παραστάσεις για το μονόπρακτο του Κώστα Μουρσελά «Η Κυρία δεν πενθεί»

Παρασκευή 25, Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011
οι τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 ολοκληρώνεται ο κύκλος των παραστάσεων του έργου «Η Κυρία Δεν Πενθεί» στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Στη συνέχεια η επιτυχημένη παράσταση θα ταξιδέψει στις δημοτικές ενότητες που συνιστούν τον ενιαίο Δήμο Βόλου, στα πλαίσια της πολιτικής του Δήμου για την αποκέντρωση των δράσεων του πολιτιστικού τομέα.

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2011 σε χώρους των δημοτικών ενοτήτων όπου υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες για την παρουσίαση θεατρικού έργου, το μονόπρακτο του Κ. Μουρσελά θα αποτελέσει την πρώτη προσπάθεια του Δη.Πε.Θε. Βόλου για να προσεγγίσει το κοινό των περιφερειακών ενοτήτων.

Στη συνέχεια – κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής θα παρουσιάζονται οι παραστάσεις του έργου «Ξενοδοχείο των δύο Κόσμων» του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ, που αποτελεί την 3η φετινή θεατρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Κώστα Μουρσελά – «Η Κυρία Δεν Πενθεί».

Σάββατο βράδυ, εντός κτιρίου που στεγάζονται γραφεία και υπηρεσίες. Τρεις άνθρωποι. Ένας μεσήλικας άντρας, η νεαρή γυναίκα του και ένας ξένος ως προς τους δύο άλλους νεαρός, εγκλωβίζονται σε ασανσέρ. Είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος να τους βοηθήσει.

Η υποχρεωτική αυτή συμβίωση των τριών τους οδηγεί σε ένα πραγματικό ξεγύμνωμα, σωματικό και ψυχικό (ο πρώτος τίτλος μάλιστα που έδωσε ο συγγραφέας στο μονόπρακτο ήταν «στριπτίζ»). Μεταξύ των εγκλωβισμένων ξεκινά ένας κύκλος αποκαλύψεων που οδηγεί στην απόλυτη κατάρρευση. Μία κατάρρευση σκληρή αλλά αληθινή. Ο σύζυγος, ο οποίος ενσαρκώνει τη μικροαστική λογική, τη συμβατικότητα και το ψέμα, μένει ακάλυπτος. Η σύζυγος, ακολουθώντας τη συμβατική λογική του άντρα της, βρίσκει τελικά τη δύναμη να εντοπίσει την παθογένεια της συμβίωσής τους και να αποδεσμευτεί οριστικά αποχωρώντας από το ασανσέρ.

Ο νεαρός ως «καταλύτης» του έργου, διατηρεί με κυνικότητα και τάσεις σαδισμού την αγχωτική ατμόσφαιρα και αποτελεί την κινητήριο δύναμη για να αποδειχθεί το αδιέξοδο της συνύπαρξης των δύο ανθρώπων και να γελοιοποιηθεί ο συμβατικός αστικός τρόπος ζωής.

Χαρακτηρίζει εξάλλου το έργο του Μουρσελά η κριτική του μικροαστισμού, μέσα από μια προσωπική αναδρομή του συγγραφέα στα τελευταία πενήντα χρόνια της ελληνικής ιστορίας.

Το μονόπρακτο «Η Κυρία δεν πενθεί», έχει ανέβει από το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και από ιδιωτικούς θιάσους.

Η παράσταση του Δη.Πε.Θε. Βόλου προσεγγίστηκε σκηνοθετικά από τους ηθοποιούς : Θανάση Ζέρβα, Νιόβη Κωστοπούλου, Περικλή Τσαμαντάνη με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Σπύρου Μαβίδη. Τα Σκηνικά – Κοστούμια είναι της Ιωάννας Τουλούπη, η μουσική επιμέλεια του Βαγγέλη Μπακάλη, το video art (σενάριο και σκηνοθεσία) του Άκη Χατζηαντωνίου, οι Φωτισμοί του Κώστα Τατάκου.
Παίζουν : Θανάσης Ζέρβας, Περικλής Τσαμαντάνης, Σύνθια Μπατσή.

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται από το Ταμείο του κινηματογράφου «Αχίλλειο» Σάββατο και Κυριακή πρωί 11-1 και από το ταμείο του Θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής, δύο ώρες προ της έναρξης των παραστάσεων (Παρασκευή και Κυριακή από τις 7,00μ.μ. και Κυριακή από τις 6,00μ.μ.). Τιμή εισιτηρίου : 10 ευρώ και 5 ευρώ τα φοιτητικά και μαθητικά εισιτήρια.

Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ – «Ξενοδοχείο των δύο κόσμων».
Από το Σάββατο 26 Νοεμβρίου ξεκινούν εντατικά πλέον στην πόλη του Βόλου οι πρόβες για το έργο «Ξενοδοχείο των Δύο Κόσμων» που αποτελεί την τρίτη κατά σειρά παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, της οποίας η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εορτών 2011 – 2012.

Το θίασο θα τιμήσουν με την παρουσία τους δύο κορυφαίοι ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου, η κ. Νίκη Τουλουπάκη και ο κ. Γιώργος Σίσκος.
Η κ. Τουλουπάκη συμμετείχε και στην παράσταση του «Ξενοδοχείου των δύο κόσμων» του Σπύρου Ευαγγελάτου αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Ο κ. Σίσκος, μετά την επιτυχημένη θητεία του ως Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, έρχεται στην πόλη του Βόλου για να ερμηνεύσει με το κύρος του το χαρακτηριστικό ρόλο του προέδρου πολυεθνικής εταιρείας όπως αυτός μοναδικά περιγράφεται από τον Ε. Ε. Σμιτ. Παράλληλα συνεχίζει την επιτυχημένη παρουσία της στη θεατρική σκηνή του Βόλου με το νέο έργο η Σύνθια Μπατσή, με παρτενέρ επί σκηνής το Χάρη Παντελιδάκη, έναν από τους πλέον ταλαντούχους νέους ηθοποιούς με σημαντική παρουσ
ία στο θέατρο και την τηλεόραση. Μαζί τους η Μαρία Χαϊντούτη και ο Σπύρος Μαβίδης. Το θίασο συμπληρώνουν ο Χαράλαμπος Παυλίδης και η Μαρία Περδίκη σε ρόλους «Αγγέλων».

Το έργο
Πραγματεύεται τις αιώνιες μεταφυσικές ανησυχίες, όπως αυτές εκφράζονται στο σύγχρονο άνθρωπο μετά από τις ραγδαίες αποκαλύψεις της επιστήμης. «Ακουμπά» ο συγγραφέας θέματα καυτά, όπως η ηθική διάσταση της δωρεάς οργάνων και μέσω αυτών εκφράζει και αιχμηρό κοινωνικό σχόλιο. Με μαεστρία παρουσιάζει τη σύγκρουση των σημερινών κοινωνικών δυνάμεων, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τον Πρόεδρο μίας πολυεθνικής εταιρείας με την καθαρίστρια του γραφείου του, εξισώνοντάς τους όμως ισοπεδωτικά μπροστά στην αέναη αλήθεια του θανάτου.

Συνεχίζονται από Δευτέρα έως και Παρασκευή πρωί οι παραστάσεις του έργου «Το άγαλμα που κρύωνε», που αποτελεί τη φετινή παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.
Πρόκειται για μία πρωτότυπη χοροθεατρική μεταφορά του βραβευμένου έργου του Χρήστου Μπουλώτη, που αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν την τέχνη του χοροθεάτρου και να ανακαλύψουν μία άλλη διάσταση του χώρου του Μουσείου.
Συντελεστές της παράστασης
Συγγραφέας : Χρήστος Μπουλώτης
Σκηνοθεσία : Σπύρος Μαβίδης
Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου
Πρωτότυπη μουσική και μουσική επιμέλεια : Νίκος Δημογιάννης
Ηθοποιοί – Χορευτές : Χαράλαμπος Παυλίδης, Μαρία Χαϊντούτη, Αλίκη Κασσάνδρα, Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου, Κατερίνα Σαρρή.
Σκηνικά – Κοστούμια : Ιωάννα Τουλούπη
Φωτισμοί: Κώστας Τατάκος
Πραγματοποιούνται οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία από τις 14 Νοεμβρίου και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή των σχολείων τους μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του Δη.Πε. Θε Βόλου στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής (τηλ. 24210 27441, κιν. 6943 946319, κ. Κερασία Κορμπέτη).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει