Η Τροχαία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς δίπλα στους μαθητές

ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΩΝ από τις Υπηρεσίες Τροχαίας των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας

Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου και έχοντας πάντα ως σκοπό την προάσπιση των κανόνων ασφαλούς οδικής μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους και την ακώλυτη επιστροφή τους στο σπίτι, καθώς και την προστασία τους κατά την διέλευσή τους από επικίνδυνες διασταυρώσεις που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και συχνότητα κυκλοφορίας οχημάτων, οι Υπηρεσίες Τροχαίας των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας θα λάβουν σειρά μέτρων, όπως:

  • Διάθεση τροχονόμων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, σε διασταυρώσεις πλησίον σχολικών συγκροτημάτων, τις πρωινές ώρες κατά την μετάβαση των μαθητών στα σχολεία και τις μεσημβρινές ώρες, κατά την αποχώρησή τους από αυτά.
  • Πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων στα σχολικά λεωφορεία.

  • Πραγματοποίηση, κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, διαλέξεων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση εντοπισμού προβλημάτων που σχετίζονται με το Οδικό περιβάλλον των Σχολείων (οριζόντια και κάθετη σήμανση, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.λπ.) θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς για την αποκατάστασή τους.

Κατά τους ελέγχους ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί μεταξύ των άλλων στην αυστηρή τήρηση της νομιμότητας κυκλοφορίας των σχολικών λεωφορείων, στον έλεγχο της ταχύτητας, των συστημάτων ασφάλειας, στην ύπαρξη δελτίου τεχνικού ελέγχου και ταχογράφου, στην ασφάλιση του οχήματος, στην κατάσταση του οδηγού, στην οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ, στην κατοχή αδείας οδήγησης, στην τήρηση ωραρίου εργασίας, στην κατάσταση των ελαστικών, στην ύπαρξη και χρήση συγκεκριμένου τύπου ζώνης ασφαλείας και των εκπομπών καυσαερίων.

Επίσης, καλούνται οι γονείς και το προσωπικό των σχολείων, να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην οδική ασφάλεια των παιδιών και να ενημερώνουν την Τροχαία, για κάθε γεγονός ή συμπεριφορά που υπέπεσε στην αντίληψή τους, από τα οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τα παιδιά.

Να θυμούνται πάντα οι γονείς, ότι είναι εκείνοι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί και ότι οι καλύτεροι δάσκαλοι οδικής ασφάλειας για τα παιδιά τους, είναι οι ίδιοι.

  • Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή, που πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του. Ελέγξετε πολλές φορές το δρομολόγιο για το σχολείο του παιδιού σας και όταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.
  • Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στην κυκλοφορία από πολύ νωρίς, (π.χ. να διασχίζουν το οδόστρωμα από τις διαβάσεις πεζών, να ελέγχουν το δρόμο και από τις δύο κατευθύνσεις και να μην κατεβαίνουν στο οδόστρωμα όταν πλησιάζει αυτοκίνητο, να κάθονται στο πίσω κάθισμα πάντα με ζώνη ασφαλείας κ.α.).

Οι Διευθυντές και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, μπορούν να συμβάλουν στην Οδική Ασφάλεια των μαθητών με:

  • Την συνεχή ενημέρωση των μαθητών επάνω στο ζήτημα της κυκλοφοριακής αγωγής τους.
  • Την επιλογή με αυστηρά κριτήρια, τόσο των οχημάτων, όσο και των οδηγών και των συνοδών τους (όταν χρησιμοποιούν λεωφορεία για τις μετακινήσεις των μαθητών).
  • Την ενημέρωση της κατά τόπο Υπηρεσίας Τροχαίας, πριν την πραγματοποίηση εκδρομής, ώστε να γίνεται έλεγχος του λεωφορείου και του οδηγού του, αλλά και ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας κατά μήκος του δρομολογίου της εκδρομής.
  • Την ενίσχυση με κάθε τρόπο του θεσμού του Σχολικού Τροχονόμου, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμος στην ασφάλεια των μαθητών.

Την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής περιόδου (12-09-2011), θα γίνει διανομή από ένστολους Αστυνομικούς, ειδικών ενημερωτικών φυλλαδίων, με χρήσιμες οδηγίες προς τους γονείς και μαθητές των σχολείων Περιφέρείας μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει