Καινοτομική πρόταση για βιοκλιματική ανάπλαση στο Παλαιό Λιμεναρχείο

Προωθεί ο Δήμος Βόλου με στόχο την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση

Πρόταση για τη βιοκλιματική ανάπλαση μιας υποβαθμισμένης περιβαλλοντικά περιοχής του Βόλου, όπως είναι το Παλαιό Λιμεναρχείο και συγκεκριμένα η οδός Παπακυριαζή, επεξεργάζεται ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήματα Αρχιτεκτονικής και Γεωπονίας) και το ΚΕΤΕΑΘ. Η πρόταση συνδυάζεται με το έργο ανάπλασης του δυτικού παραλιακού μετώπου, το οποίο ξεκινά τις επόμενες ημέρες και στοχεύει στην αναβάθμιση της ζώνης από το Τελωνείο έως τις Αλυκές.

Για τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του διπλού σχεδιασμού στην περιοχή, ενημερώθηκε το προεδρείο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Π. Λιμεναρχείου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Κυριακή με τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκοτινιώτης, στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας για την αξιοποίηση κάθε δυνατής χρηματοδοτικής πηγής και κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δημοτική Αρχή Βόλου ανταποκρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημόσιων ανοικτών χώρων», που αποτελεί μέρος το επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013». Το πρόγραμμα, που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση πιλοτικών/επιδεικτικών έργων εντός του αστικού ιστού μεγάλων πόλεων με συγκεκριμένα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και με στόχο την ανάσχεση υπερθέρμανσης που παρατηρείται σε περιοχές με έλλειψη πρασίνου και πυκνή δόμηση.

Η πρόταση για τη βιοκλιματική ανάπλαση της οδού Παπακυριαζή, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ περίπου, αφορά παρεμβάσεις οι οποίες θα αποφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, όπως μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας περιβάλλοντος κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου, μείωση των ρύπων, της σκόνης και αιωρούμενων σωματιδίων.

«Επιλέξαμε την περιοχή του Παλαιού Λιμεναρχείου επειδή είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη συνοικία και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτή. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση πετυχαίνουμε περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση και, επομένως, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, που αποτελεί τη βασική μας επιδίωξη», τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης μιλώντας στους εκπροσώπους των κατοίκων. Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου κ. Ζ. Περσουφλιώτης, όσο και τα άλλα μέλη του Δ.Σ., εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η παρέμβαση θα έχει θετικά αποτελέσματα για τη συνοικία τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην οδό Παπακυριαζή προβλέπεται να δημιουργηθεί πρότυπη πεζοδρόμηση (σε ορισμένα σημεία μπορεί αντί πεζοδρόμησης να δημιουργηθεί δρόμος ήπιας κυκλοφορίας) και άξονας πρασίνου, με δυνατότητα επέκτασης σε επόμενη φάση της πρότυπης πεζοδρόμησης στην οδό Λήμνου, ώστε να περιβάλει το σχολείο και να συνδέσει τους διάσπαρτους χώρους πρασίνου με το πάρκο της οδού Λαχανά. Η αναβάθμιση συμπληρώνεται με δημιουργία εκτεταμένης φύτευσης στην περίμετρο του λιμένα. Η αύξηση του ποσοστού πρασίνου, η σκίαση και η χρήση υλικών εδαφοκάλυψης (υδατοπερατά / υψηλής ανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία) θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της παρέμβασης.

Η ομάδα που ανέλαβε την επεξεργασία της πρότασης απαρτίζεται από καθηγητές των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στελέχη του ΚΕΤΕΑΘ, που προσφέρουν εθελοντικά και χωρίς αμοιβή τις ειδικές επιστημονικές τους γνώσεις, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου. Η πρόταση θα υποβληθεί για ένταξη στο σχετικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα.

Στη συνάντηση του Δημάρχου με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Παλαιού Λιμεναρχείου συμμετείχαν επίσης: ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Άρης Τσαγκρασούλης, ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής κ. Κων/νος Κίττας, ο Πρόεδρος του ΚΕΤΕΑΘ καθηγητής Ηλ. Χούστης, οι Αντιδήμαρχοι Προγραμματισμού Ν. Οικονόμου και Τεχνικών Υπηρεσιών Φ. Λαμπρινίδης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Βόλου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει