ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Αναγκαία περιφερειακή σύσκεψη για το ΕΣΠΑ

Την πρόταση του να συγκληθεί άμεσα περιφερειακή σύσκεψη για το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας πρότεινε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη.

Όπως σημείωσε «Ο Υπουργός, μας ενημέρωσε στη Βουλή για την πρόθεσή του να απεντάξει έργα που σήμερα δεν προχωρούν και να εντάξει έργα με σαφές αναπτυξιακό πρόσημο. Αν και το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι σε καλή θέση, χάρις στις προσπάθειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέχρι στιγμής και ελπίζω και από τώρα και μετά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να συνθέσουμε ένα πλέγμα έργων που παράγουν ανάπτυξη για τη Θεσσαλία και κάθε νομό χωριστά.

Πρότεινα στη σχετική σύσκεψη να κληθεί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το ΥΠΕΚΑ ώστε να συνδεθεί η νέα προσπάθεια επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ με το Πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής (ως προς τα έργα πεδινής και ορεινής υδρονομίας) και τις ενεργειακές προτεραιότητες.

Έθεσα επίσης στον Υπουργό το πρόβλημα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, μετά το 2013, κατά την οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι εκτός του Στόχου 1, δηλαδή δεν θα είναι επιλέξιμα έργα υποδομών. Ζήτησα να ενταθούν οι προσπάθειες προς τα αρμόδια κοινοτικά όργανα ώστε να προβλεφθεί ειδική κατηγορία για τις περιφέρειες των οποίων το ΑΕΠ ξεπερνά το 75% του κοινοτικού μέσου όρου αλλά είναι μικρότερο του 90%.

Η ειδική αυτή κατηγορία θα επιτρέψει στη Θεσσαλία να είναι δικαιούχος έργων υποδομής σε κάποια έκταση.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει