Κόντρα Κόγια – Αθανασού για τις κάλπες στα νησιά

– Κ. Κόγιας: «Τον Νοέμβριο δεν λειτουργούν οι επιχειρήσεις στα νησιά»
– Α. Αθανασός: «Ιδού ο νόμος»

Απάντηση στις καταγγελίες του κ. Αθανασού έδωσε ο εκπρόσωπος των μελών του Επιμελητηρίου στην εκλογική επιτροπή, κ. Κ. Κόγιας μέσω της εκπομπής του Αντώνη Κουμιώτη και Θανάση Γιάκα, «Συμβαίνει τώρα».

Ο κ. Κόγιας θέλοντας να δικαιολογήσει την ομόφωνη απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η πρόταση της παράταξης του κ. Αθανασού “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ”, για στήσιμο εκλογικών καλπών σε απομακρυσμένες περιοχές και συγκεκριμένα στα νησιά των Β. Σποράδων, πρόβαλε σαν βασικό επιχείρημα την έλλειψη υπαλλήλων, τόσο του επιμελητηρίου όσο και δικαστικών λειτουργών.

Συνεχίζοντας ο κ. Κόγιας τόνισε πως οι εκλογές του επιμελητηρίου είναι προγραμματισμένες για τον μήνα Νοέμβριο που έτσι κι αλλιώς οι μετακινήσεις από, και προς τα νησιά γίνονται με δυσκολία και ταυτόχρονα η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων στα νησιά δεν λειτουργεί. Οπότε… το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο…

Τέλος, στο επιχείρημα ότι η διαδικασία αυτή είναι η νόμιμη και αυτή ακολουθείται εδώ και χρόνια απάντησε ο ίδιος ο κ. Α. Αθανασός με παρέμβασή του στην εκπομπή.

Ο κ. Αθανασός παραθέτοντας συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά εκλογές επιμελητηρίων διευκρίνισε πως υπάρχει ειδικό καθεστώς για νομούς που περιλαμβάνουν νησιά και μάλιστα διάβασε το απόσπασμα από το προεδρικό διάταγμα (ΠΔ 372/1992 αρθρ.2 παρ.3) που αναφέρει τα εξής:

«Η επιτροπή μπορεί να υποβοηθείται στο έργο της κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εκλογών από πενταμελείς εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες διορίζονται από τις ίδιες αρχές όπως η εκλογική επιτροπή και η σύνθεση και η λειτουργία των οποίων είναι η ίδια με την σύνθεση και τη λειτουργία της εκλογικής επιτροπής.

Κατ` εξαίρεση στα Επιμελητήρια, στην περιφέρεια των οποίων υπάγονται νησιά, επιτρέπεται η συγκρότηση πενταμελών εφορευτικών επιτροπών με πρόεδρο πρωτοδίκη ή ειρηνοδίκη ή δικαστικό υπάλληλο ή δικηγόρο και με μέλη αφενός τρεις υπαλλήλους τοπικών αρχών (Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ) και αφ΄ ετέρου ένα μέλος του Επιμελητηρίου, που ορίζονται κατά τα ανωτέρω με τους αναπληρωτές τους.
Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος τοπικών αρχών (Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ) που ορίζεται με τον αναπληρωτή του με την απόφαση συγκρότησης. Το έργο τους συνίσταται αποκλειστικά στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας κατά τις ημέρες των εκλογών και στην, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ασφάλιση και αποστολή του εκλογικού υλικού στην εκλογική επιτροπή, για τις περαιτέρω διαδικασίες διαλογής και ανακήρυξης.»

Κλείνοντας ο κ. Κόγιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανασυζητηθεί η πρόταση, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν ψηφίζει μόνο ο ίδιος για την αποδοχή ή όχι της πρότασης…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει