Κώστας Καρτάλης για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα

Η κόκκινη γραμμή, ώστε να μην προκύψει νέα γενιά αυθαιρέτων, πρέπει να είναι επαρκώς παχιά και από ανεξίτηλο μελάνι

«Πρόκειται για ένα οικονομικό μέτρο που θα φέρει σημαντικά έσοδα στο Κράτος, σε μία δύσκολη δημοσιονομική περίοδο, αλλά και θα αποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό την κοινωνική αδικία που έχει γίνει σε βάρος νομοταγών πολιτών.

Το μέτρο επιχειρεί να αντιμετωπίσει μία σωρευμένη αμαρτία της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η κόκκινη γραμμή, ώστε να μην προκύψει νέα γενιά αυθαιρέτων, πρέπει να είναι επαρκώς παχιά και από ανεξίτηλο μελάνι.

Αν και η διάταξη είναι οικονομικού χαρακτήρα, αναγνωρίζω την προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ να εξαιρέσει από την τακτοποίηση αυθαίρετα σε αιγιαλούς, δάση, παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές Natura, κ.α. και να προσδώσει περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά στη ρύθμιση ώστε να παρακολουθείται η νομολογία του ΣτΕ. Εκεί άλλωστε θα κριθεί και η τύχη της.

Θεωρώ αναγκαία την προσαρμογή – μείωση – των προστίμων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Όπως θεωρώ αναγκαία την αυστηροποίηση των προστίμων για μεγάλες ή/και πολυτελείς κατασκευές καθώς και τη διαμόρφωση τους ώστε να περιλαμβάνεται ποσόν που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές των κατ’ ελάχιστον υποχρεωτικών απαιτούμενων ημερών οικοδομικής εργασίας και ποσοστό επί της φορολογίας ακίνητης περιουσίας που δεν καταβλήθηκε.

Αυτονόητο είναι επίσης ότι θα πρέπει τα πρόστιμα για αυθαίρετα που άλλαξαν χρήσεις και χρησιμοποιήθηκαν για εμπορικούς σκοπούς, να διαμορφωθούν και με βάση την υπεραξία του ακινήτου που διαμορφώθηκε. Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος αυτών που τήρησαν τους νόμους συνεισφέροντας στα έσοδα του Κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων. »

Μπορεί επίσης να σας αρέσει