Κ. Αγοραστός: «Εκρηκτική η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο της περιοχής»

Τις περιοχές της Αγιάς, που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, τη χαλαζόπτωση και τον δυνατό αέρα, επισκέφθηκε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, μαζί με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες της δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο κ. Αγοραστός ενημερώθηκε από τους παραγωγούς για το μέγεθος και την έκταση των ζημιών σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, αχλάδια, νεκταρίνια, ροδάκινα, κορόμηλα κ.α.

Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός δήλωσε ότι: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 δεδομένα που συγκροτούν ένα «εκρηκτικό μείγμα» για τον αγροτικό τομέα:

1ον οι αποζημιώσεις σε βαμβακοκαλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις και από το ρόδινο και πράσινο σκουλήκι που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη,

2ον το γεγονός ότι οι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν το τίμημα που τους αναλογεί για την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, 3ον την ολοκληρωτική καταστροφή σε πολλές καλλιέργειες τόσο στην περιοχή της Αγιάς όσο και στις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και του Κιλελέρ, που σημαίνει ότι πολλοί από τους παραγωγούς δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις καλλιέργειές τους και 4ον η αρνητική αυτή οικονομική συγκυρία η οποία έχει φέρει σε δυσχερή θέση τον αγροτικό κόσμο.

Μαζί με τα στελέχη του ΕΛΓΑ και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας δώσαμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στους παραγωγούς για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Παράλληλα επικοινώνησα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον κ. Σκανδαλίδη, αλλά και τον Υφυπουργό τον κ. Δριβελέγκα για να τους εκθέσω αναλυτικά την κατάσταση στις καλλιέργειες μετά και τις ζημιές των τελευταίων ημερών αλλά και για να ζητήσω την άμεση προώθηση των αποζημιώσεων τόσο των νέων όσο και των παλαιοτέρων που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη.

Έθεσα ακόμη το θέμα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, η οποίοι σύμφωνα με τις υπηρεσιακούς παράγοντες δεν επαρκούν για να κάνουν γρήγορα την καταγραφή των ζημιών».

Ο κ. Δριβελέγκας απ’ την πλευρά του υποσχέθηκε στον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό ότι σύντομα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για το ρόδινο και πράσινο σκουλήκι, ενώ στο θέμα των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, δήλωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ενισχυθούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν περιόδους αιχμής σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις.

Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε τη θέση του για μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ καθώς: « τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και πιο συχνά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα βασίζεται στη δικαιότερη καταβολή αποζημιώσεων».

Επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι: «Σε συνεργασία με τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς θα ζητήσουμε την έγκριση για εγκατάσταση περισσότερων κανονιών αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ για το ισχύων πρόγραμμα προς εγκατάσταση αντιχαλαζικού δικτύου που ισχύει σήμερα, θα ζητηθεί η μείωση της συμμετοχής των ιδιωτών και η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής καθώς στη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε, αυτό είναι μονόδρομος».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει