Κ. Καρτάλης: Ανάγκη συνεργειών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ την κυβερνητική λύση για το πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών

Επίσκεψη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης και ενημερώθηκε για την προετοιμασία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βόλου κ. Σ. Μπαρτζώκα, που αναφέρθηκε διεξοδικά στις θετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την οργάνωση της επόμενης σχολικής χρονιάς στο Π.Σ. Βόλου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στα κενά των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, στην τροφοδότηση των σχολείων με βιβλία, στη λειτουργία των σχολικών επιτροπών ανά Δήμο, στη μετακίνηση των μαθητών, στην πρόσληψη καθαριστριών αλλά και στη φοίτηση των νηπίων.

Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε 1 ½ ώρα, ο Κ. Καρτάλης δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ αναλυτικά για τα κρίσιμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Διαπίστωσα μία εντατική και οργανωμένη προσπάθεια από όλους, το Διευθυντή Π.Ε. Γ. Παπαιωάννου, τους Προιστάμενους Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους, ώστε τα σχολεία στη Μαγνησία να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.

Τα ανοικτά θέματα θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Παιδείας που καταβάλλει ήδη τεράστιες προσπάθειες για να είναι όλα έτοιμα στις 12 Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνω ότι είναι η 1η χρονιά που θα λειτουργήσουν τα σχολεία στη Μαγνησία μετά τις συνενώσεις που αποφασίσθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και με την εφαρμογή των διατάξεων του Καλλικράτη που προβλέπουν τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων (μετακίνηση μαθητών, καθαριότητα και συντήρηση σχολείων) στους Δήμους. Αυτό μεταφράζεται στην ανάγκη για το μέγιστο δυνατό συντονισμό σε όλα τα επίπεδα (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμοι), ανάγκη για την οποία θα επιμείνω.

Παράλληλα καταγράφεται σημαντικός αριθμός συνταξιοδοτήσεων που επηρεάζει την επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα κενά σήμερα είναι 96 (μεταξύ των οποίων 21 δάσκαλοι και 31 νηπιαγωγοί) αλλά εκτιμώ ότι με την ανακοίνωση των αποσπάσεων στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, τα κενά θα μειωθούν σημαντικά.

Σε ότι αφορά στις μετακινήσεις των μαθητών, ενημέρωσα ότι στις 2.8 ψηφίσθηκε στη Βουλή τροπολογία που παρατείνει τις συμβάσεις μέχρι 31.12.2011. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό χρονικό παράθυρο ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες ενέργειες από τους Δήμους και παράλληλα να υπάρχει, μέχρι τότε, το νομικό καθεστώς που επιτρέπει τις μετακινήσεις.

Για το θέμα της καθαριότητας ψηφίσαμε, επίσης στις 2.8, μία ακόμη τροπολογία για την πρόσληψη καθαριστριών από τους Δήμους, αν το προσωπικό που διαθέτουν δεν επαρκεί. Ζήτησα να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό των ειδικών σχολείων αλλά και των σχολείων στα νησιά των Σποράδων.

Τέλος το θέμα της φοίτησης των νηπίων, αναμένεται η τελική εικόνα των εγγραφών ώστε να δρομολογηθούν όποιες συμπληρωματικές ενέργειες κριθούν αναγκαίες.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει