Κ. Καρτάλης – Ανησυχεί η παρουσία χρωμίου στα υπόγεια νερά

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος σε ειδική συνεδρίαση της εξέτασε τα πρόσφατα ευρήματα που αφορούν στην επιβάρυνση των υπόγειων υδάτων της Νότιας Θεσσαλίας (περιοχές Αρμενίου, Κιλελέρ, Στεφανοβικείου).

Την Επιτροπή ενημέρωσαν η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μ. Καραβασίλη και ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Κ. Παπαβασιλείου. Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στην Επιτροπή, στην παραπάνω περιοχή έχει ανιχνευθεί ολικό και εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις που ξεπερνούν θεσμοθετημένα ή επιστημονικώς παραδεκτά όρια.

Παράλληλα έχουν ανιχνευθεί αυξημένες τιμές νιτρικών καταλοίπων και άλλων μετάλλων. Σε όλες τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι στατιστικώς σημαντικά, γεγονός που σημαίνει ότι η επιβάρυνση των υπόγειων υδάτων δεν αφορά περιστασιακό ή εποχιακό γεγονός αλλά έχει περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αυξημένες τιμές χρωμίου φαίνεται να οφείλονται στην έκπλυση ψεκαστικών μηχανημάτων και στην απόρριψη παρασκευασμάτων και συσκευασιών αγροτικών φαρμάκων, ενώ δεν πρέπει να αποκλεισθεί και επιβάρυνση λόγω βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης «Η Επιτροπή λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αποφάσισε την πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης ώστε οι αρμόδιοι φορείς (Ειδική Γραμματεία Υδάτων – ΥΠΕΚΑ, αποκεντρωμένη διοίκηση Στερεάς Ελλάδος – Θεσσαλίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να ενημερώσουν για την πρόοδο των ενεργειών που έχουν ήδη δρομολογήσει.

Στη συνεδρίαση προβλέπεται να κληθούν επίσης οι τοπικές αρχές των Δήμων Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει