Κ. Καρτάλης: Θετική απόφαση του ΣτΕ για τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ

Με αφορμή την απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο έκρινε ως μη ισότιμα τα πτυχία που προσφέρουν ξένα Πανεπιστήμια και Κολλέγια όταν μέρος των σπουδών πραγματοποιήθηκε με επιτόπια παρακολούθηση του προγράμματος στην Ελλάδα σε μη ελληνικό ΑΕΙ, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης σημείωσε:

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, απόφοιτη γαλλικού πανεπιστημίου ζήτησε, με αίτησή της προς το Διατμηματικό Συμβούλιο Αναγνώρισης Ισοτιμιών Τίτλων Καλών Τεχνών Αλλοδαπής, να της αναγνωριστεί ο τίτλος σπουδών, που πήρε το 2003, ως ισότιμος με το αντίστοιχο πτυχίο των ελληνικών ΑΕΙ. Αν και η διάρκεια φοίτησής της ήταν πενταετής τα τρία πρώτα χρόνια παρακολούθησε το πρόγραμμα σπουδών στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τα δύο τελευταία στη Γαλλία.

Είναι προφανές ότι το ΣτΕ θεωρεί ότι η αναγνώριση τέτοιων πτυχίων, ως ισότιμων με αυτά που προσφέρονται από Ελληνικά ΑΕΙ, αντιβαίνει στο Αρθρο 16 του Συντάγματος. Στην ουσία με την απόφαση του επισημαίνει για μία ακόμη φορά την υποχρέωση της Πολιτείας να σεβαστεί τις συνταγματικές πρόνοιες και να προσφέρει δημόσια (και δωρεάν) Παιδεία. Κατοχυρώνει επίσης τους νέους και τις νέες που σήμερα φοιτούν σε ελληνικά ΑΕΙ και καθησυχάζει τις οικογένειες τους που καταβάλλουν θυσίες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα και διεκδικούν ισονομία και ουσιαστικά κριτήρια για την όποια ισοτιμία πτυχίων. Είναι προφανές ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί ευρύτερα στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.

Οφείλω δε να σημειώσω ότι η ΝΔ σε πρόσφατη ανακοίνωση της πρότεινε την αλλαγή και του Αρθρου 16 στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Με άλλα λόγια προκρίνει την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας αλλά και διαμορφώνει τη νομική βάση για την αναγνώριση πτυχίων που λαμβάνονται με συνδυασμούς φοίτησης όπως της περίπτωσης που περιγράφεται παραπάνω.

Αν αυτό θεωρείται αναβάθμιση ή υποβάθμιση της ποιότητας των πτυχίων, είναι στην κρίση του καθενός. Κατά την άποψη μου αυτό που είναι αναγκαίο είναι η θωράκιση της ανώτατης παιδείας στη χώρα μέσα από την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών, την καλύτερη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την κοινωνία, την ενίσχυση της έρευνας και τη θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας και διαρκούς αξιολόγησης. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι πάντα ένα κρίσιμο ζητούμενο ιδίως σε περιόδους δημοσιονομικής κρίσης.

Στο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ που θα συζητηθεί στη Βουλή σε 15 ημέρες, προβλέπεται ένα συνεκτικό σχέδιο χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων μέσα από τετραετείς προγραμματικούς κύκλους που θα συναρτούν τη χρηματοδότηση που καταβάλλει η Πολιτεία στα Πανεπιστήμια με την αξιολόγηση της απόδοσης τους. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ποιοτικά Πανεπιστήμια, όπως αυτό της Θεσσαλίας, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Αντίθετα έχουν μόνο να «κερδίσουν» από την αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουν.

Ελπίζω η ολομέλεια του ΣτΕ να παρακολουθήσει το σκεπτικό της απόφασης του Γ’ Τμήματος του.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει