Κ. Καρτάλης: Λύση για τη γη υψηλής παραγωγικότητας

Όπως δήλωσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, κατέθεσε την παρακάτω ρύθμιση – τροπολογία στη Βουλή για το θέμα που είχε ανακύψει με τις περιοχές που περιλαμβάνουν γη υψηλής παραγωγικότητας:

«Η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 56 του Ν. 2637/1998, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με τη παράγραφο 37 του άρθρου 24 του Ν. 2945/2001 και τροποποιήθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 9 του Ν. 3851/2010 (ΦΕΚ Α’ 85), αρχίζει να ισχύει δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται κατά τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 56. Συμβολαιογραφικές πράξεις που συντάχθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και αφορούν εκτάσεις του άρθρου 56 του Ν. 2637/1998, είναι έγκυρες και ισχυρές εφόσον δεν ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.»

Με τη διάταξη αυτή μετατίθεται στο διάστημα μετά την κατάρτιση των χαρτών, στους οποίους θα αποτυπώνονται χωροταξικά οι περιοχές με γη υψηλής παραγωγικότητας, η ισχύς των εκδοθεισών κοινών υπουργικών αποφάσεων που προέβλεπαν περιορισμούς στις μεταβιβάσεις και στη δόμηση τη στιγμή που δεν είχαν καθορισθεί με ακρίβεια ή και καθόλου οι περιοχές με γη υψηλής παραγωγικότητας. Επιπροσθέτως με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα με τις συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης, που έγιναν από το 2003 και μετά, οι οποίες, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, ήταν παράνομες.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία αυτές οι πράξεις θα είναι νόμιμες και έγκυρες. Θα ήθελα με την ευκαιρία να σημειώσω ότι λυπάμαι που για μία ακόμη φορά Βουλευτές της ΝΔ στην αγωνία τους, ενδεχομένως για παραπάνω δόμηση, επεχείρησαν να καπηλευτούν μία πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, χωρίς να έχουν την παραμικρή συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση της.

Την ίδια στιγμή δε που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την οργάνωση των αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και που στις ανακοινώσεις τους αναφέρονται σε ρύθμιση με άλλο περιεχόμενο από αυτό που τελικά κατατέθηκε και θα ψηφισθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει