Κ. Καρτάλης: "Να δρομολογηθεί επαρκής αριθμός αποσπάσεων εκπαιδευτικών"

Eνημέρωση Υπουργείου Παιδείας από Κ. Καρτάλη για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Σε συνέχεια της σύσκεψης στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Βόλο, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπως καταγράφονται στη Μαγνησίας.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων «Όπως και στην υπόλοιπη χώρα έτσι και στη Μαγνησία, η νέα σχολική χρονιά θα είναι κρίσιμη καθώς θα είναι η 1η τόσο για τις συνενώσεις που αποφασίσθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας όσο και για την εφαρμογή των διατάξεων του Καλλικράτη που προβλέπουν τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων (μετακίνηση μαθητών, καθαριότητα και συντήρηση σχολείων) στους Δήμους αλλά και τη λειτουργία μίας ενιαίας σχολικής επιτροπής ανά Δήμο.

Αυτό μεταφράζεται στην ανάγκη για το μέγιστο δυνατό συντονισμό σε όλα τα επίπεδα (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμοι), συντονισμός που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Παράλληλα και στη Μαγνησία καταγράφεται σημαντικός αριθμός συνταξιοδοτήσεων που επηρεάζει την επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα κενά σήμερα είναι 96 (μεταξύ των οποίων 21 δάσκαλοι και 31 νηπιαγωγοί) και ως εκ τούτου είναι κρίσιμο να δρομολογηθεί επαρκής αριθμός αποσπάσεων εκπαιδευτικών ώστε να αποφευχθούν κενά κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε ότι αφορά στις μετακινήσεις των μαθητών, αν και το θέμα λύθηκε προσωρινά με τη ψηφισθείσα τροπολογία της 2ας Αυγούστου 2011, προτείνω να γίνει μία ευρύτατη επικαιροποίηση της επάρκειας των ενεργειών ανά Δήμο ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.

Επισημαίνω τέλος την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί για την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό των ειδικών σχολείων τα οποία λειτουργούν στη Μαγνησία αλλά και των σχολείων στα νησιά των Σποράδων που πάντα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της νησιωτικότητας.

Τέλος σε ότι αφορά στο θέμα των σχολικών βιβλίων, η διανομή τους έχει καθυστερήσει σημαντικά, ενώ για το θέμα της φοίτησης των νηπίων, αναμένεται η τελική εικόνα των εγγραφών ώστε να δρομολογηθούν οι συμπληρωματικές ενέργειες που θα κριθούν αναγκαίες.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει