Κ. Καρτάλης: Ο αθέμιτος ανταγωνισμός πλήττει τις θέσεις εργασίας

Με τη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων της ΑΓΕΤ είχε συνεργασία ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της βιομηχανίας στη Μαγνησία και ειδικότερα ως προς τα θέματα της κοστολόγησης της ενέργειας αλλά και της κατηγοριοποίησης των μονάδων παραγωγής και διανομής τσιμέντου ως προς τη διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΚΑ, οι μονάδες παραγωγής κλίνκερ και τσιμέντου στην Ελλάδα τίθενται στην κατηγορία Α1, ενώ αυτές που κάνουν χρήση (άλεση) έτοιμου κλίνκερ στην κατηγορία Α2. Η πρόταση που κατέθεσε ο Κ. Καρτάλης, πρόταση με την οποία συμφωνεί και το Σωματείο Εργαζομένων, είναι να ενταχθούν στην (αυστηρότερη) Κατηγορία Α1 το σύνολο των βιομηχανικών δράσεων είτε γίνεται ενδιάμεση παραγωγή κλίνκερ είτε γίνεται χρήση (άλεση) έτοιμου κλίνκερ.

Με μία τέτοια ρύθμιση, που παρακολουθεί και τη διεθνή πρακτική, αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν τσιμέντο, προφυλάσσονται οι θέσεις εργασίας, προστατεύεται αποτελεσματικότερα το περιβάλλον καθώς οι περιβαλλοντικοί όροι είναι και αυστηρότεροι αλλά και ελέγχονται από την κεντρική διοίκηση αλλά και διασφαλίζεται η ποιότητα του τσιμέντου. Επισημαίνεται ότι σήμερα καταγράφεται αύξηση του εισαγόμενου κλίνκερ ή και τσιμέντου από την Τουρκία, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη πιστοποίηση των προιόντων.

Το παραπάνω θέμα έθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης στον Υπουργό Οικονομίας Μιχ. Χρυσοχοίδη κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενώ προβλέπεται ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την έκδοση γνώμης ως προς το θέμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Κατά την ίδια συνεδρίαση ο Κώστας Καρτάλης επεσήμανε τα εξής «Σε ότι αφορά στο κόστος του βιομηχανικού ρεύματος, καταγράφονται αυξήσεις (λόγω της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του τέλους 5 τοις χιλίοις και της αύξησης του τέλους ΑΠΕ) με αποτέλεσμα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να αντιστοιχεί στο 35% του κόστους της παραγωγικής διαδικασίας, κυρίως δε στους κλάδους των βιομηχανιών ενεργειακής έντασης (χάλυβας, τσιμέντο).

Η εξέλιξη αυτή περιορίζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ και στη Μαγνησία που έχει αυξημένο μερίδιο βιομηχανικής παραγωγής και φιλοξενεί βιομηχανίες ενεργειακής έντασης. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ ώστε να περιορισθεί το κόστος της ενέργειας.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει