Κ. Καρτάλης: Προς λύση το έργο του αποχετευτικού δικτύου του Νοτίου Πηλίου

Με αφορμή ερωτήματα δημοσιογράφων για το θέμα του αποχετευτικού του Νοτίου Πηλίου ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης δήλωσε:

«Όπως είναι σε όλους γνωστό, η Κυβέρνηση (δια του Υπουργείου Περιβάλλοντος) δέχθηκε να θεωρήσει τον Παγασητικό Κόλπο ως περιοχή προτεραιότητας που θα πρέπει να προστατευθεί, άμεσα και αποτελεσματικά, από τις επίγειες πηγές ρύπανσης. Σε αυτό το πλαίσιο έδωσε την καταρχήν έγκριση της για την κατασκευή μονάδων βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης σε παράκτιους Δήμους στον Παγασητικό υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα θα είχαν την απαιτούμενη τεχνική και αδειοδοτική ωριμότητα όπως άλλωστε προβλέπεται όταν τα έργα καλύπτονται από πιστώσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013. Σε αυτή τη φάση, αξιολογούνται οι κατατεθείσες προτάσεις από τους Δήμους Βόλου, Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου.

Ως προς τους βιολογικούς καθαρισμούς και το αποχετευτικό δίκτυο του Νοτίου Πηλίου ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες συναντήσεις μου με τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Αν. Ανδρεαδάκη ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια που προέκυπταν από την ελλιπή ωρίμανση του έργου. Συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί από το Δήμο Νοτίου Πηλίου απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου που θα ορίζει τις ακριβείς θέσεις χωροθέτησης (λ.χ. αυτής στα Καλά Νερά) ώστε με αυτό τον τρόπο να είναι εφικτή η χρηματοδότηση του Δήμου (ή άλλου συνεργαζόμενου φορέα, λ.χ. της ΔΕΥΑΜΒ) για να πραγματοποιηθεί η αναγκαία τεχνική μελέτη για το τελικό έργο. Σε 2η φάση, παράλληλα δηλαδή με την εκπόνηση της μελέτης θα δρομολογηθούν και οι ενέργειες που απαιτούνται από τη νομοθεσία, λ.χ. προέγκριση χωροθέτησης με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ούτε λοιπόν δυναμικές κινητοποιήσεις χρειάζονται, ούτε υπερβολές περί δήθεν πρόθεσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος να κόψει το έργο. Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι όποιο έργο είναι τεχνικά και αδειοδοτικά ώριμο, εντάσσεται σχεδόν αυτόματα στο ΕΣΠΑ. Όποιο έργο έχει ελλείψεις κινδυνεύει να μείνει εκτός χρηματοδότησης. Προτείνω δε αντί να κατηγορείται η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, να αναζητηθούν οι ευθύνες σε αυτούς που στο παρελθόν άφησαν, με τις παραλείψεις τους, τα έργα ανώριμα.

Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου κάνει προσπάθειες να σώσει το έργο και έχει τη διαρκή στήριξη μου αλλά, και κυρίως, τη στήριξη της Πολιτείας. Άλλωστε στην προκείμενη περίπτωση του Νοτίου Πηλίου καταλυτικό ρόλο για τη διευθέτηση του προβλήματος έπαιξε η κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να προστατευθεί ο Παγασητικός Κόλπος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει