Κ. Καρτάλης: Στηρίζω το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ μετά τις αλλαγές, καταψηφίζω τρία άρθρα

Κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης ανέφερε ότι:

«Χαίρομαι που υιοθετήθηκαν αρκετές από τις αλλαγές που είχαν προταθεί, αλλά και είχα προτείνει, ώστε τα Πανεπιστήμια να αντιμετωπίζονται ως ζωντανοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί και όχι ως ΔΕΚΟ όπως κάποιοι επιθυμούσαν.

Είναι σημαντικό ότι τελικά ο Πρύτανης θα εκλέγεται, αντί να διορίζεται, ότι η Σύγκλητος θα έχει το σύνολο των ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων, ότι η βασική εκπαιδευτική μονάδα θα είναι το Τμήμα και όχι η Σχολή αλλά και ότι το Συμβούλιο Διοίκησης θα είναι ελεγκτικό και γνωμοδοτικό. Με τις αλλαγές αυτές βελτιώνεται το Πανεπιστήμιο και διασφαλίζεται το άνοιγμα του στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα μας πρέπει να είναι ο «Καλλικράτης» στα ΑΕΙ ώστε να περιορισθεί ο «πολυτελής» χάρτης εκπαιδευτικών υποδομών στη χώρα που δρομολογήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις από το πολιτικό σύστημα για την ικανοποίηση πελατειακών σχέσεων.

Προτεραιότητα μας είναι επίσης η στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου και σίγουρα δεν είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Παρά τις αλλαγές υπάρχουν άρθρα με τα οποία δεν συμφωνώ και τα καταψηφίζω.

Πρόκειται για το διορισμό αντί της εκλογής των κοσμητόρων (Αρθρο 9), για τον αδιαφανή τρόπο εκλογής των μελών ΔΕΠ (Αρθρο 19) αλλά και για τις μεταβατικές διατάξεις που προβλέπουν την κατάργηση των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών πριν ολοκληρωθούν οι θητείες τους (Αρθρο 76). «

Μπορεί επίσης να σας αρέσει