Κ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ: "Μικρές αστικές ιστορίες που αξίζει να διασωθούν"

Με επιστολή του προς το Δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης αναφέρεται στο θέμα της διάσωσης του υπεραιωνόβιου φοίνικα στο κέντρο της πόλης του Βόλου και σημειώνει τα εξής:

«Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή,και ικανοποίηση, τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο Δήμος Βόλου για την προστασία του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος. Υπό αυτό το πρίσμα θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ένα θέμα που μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην είναι μείζον, πλην όμως έχει ένα συμβολισμό που είναι, κατά την ανάγνωση μου, και ενδιαφέρων και σημαντικός.

Αναφέρομαι ειδικότερα στο θέμα της διατήρησης του φοίνικα ο οποίος ευρίσκεται εντός του οικοπέδου επί του οποίου φιλοξενούνταν η κατεδαφισθείσα πλέον κλινική Πιτσιώρη.

Όπως ενδεχομένως ενθυμείσθε, είχα εκφράσει στο παρελθόν την άποψη ότι το κτίριο θα έπρεπε να είχε κηρυχθεί διατηρητέο, άποψη που συνέπλεε με την εισήγηση και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Μαγνησίας. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν εντελώς διαφορετικό καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού, ουσιαστικά το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αποφάσισε, επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, να μη χαρακτηριστεί το κτίριο ως διατηρητέο, γεγονός που οδήγησε και στην τελική του κατεδάφιση.

Εξ’ όσων ενημερώθηκα, στο πλαίσιο της ανέγερσης πολυόροφης οικοδομής έχει κατατεθεί αίτηση για την κοπή του (υπεραιωνόβιου) φοίνικα που φιλοξενείται στο οικόπεδο. Με γνώμονα το γεγονός ότι η αρμοδιότητα για το αστικό πράσινο έχει μεταβιβασθεί πλέον από το Δασαρχείο Βόλου στην Πολεοδομία, παρακαλώ για τις ενέργειες σας ώστε να διασωθεί ο φοίνικας, ενδεχομένως μέσω της τροποποίησης της οικοδομικής άδειας ή άλλης λύσης που θα κριθεί περισσότερο ενδεδειγμένη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει