Λάβρος ο Δήμαρχος Βόλου εναντίον όσων ζουν μόνιμα στον Βόλο και έκαναν αλλού απογραφή

Π. Σκοτινιώτης: «Τα στοιχεία της απογραφής δεν αποτυπώνουν τον πραγματικό πληθυσμό που ζει μόνιμα στο Δήμο Βόλου…»

Σε δήλωσή του για τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής 2011, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης τονίζει τα εξής:

«Τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του 2011, αν τελικά επιβεβαιωθούν, δείχνουν -για πρώτη φορά- μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας, όπως και της Μαγνησίας, ενώ ο Δήμος Βόλου εμφανίζει μικρή αύξηση του πληθυσμού του.

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απογραφή του 2011 εστίασε, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, στην καταγραφή του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες απογραφές, οι οποίες είχαν σκοπό τη καταγραφή του de facto πληθυσμού (δηλαδή των ατόμων που βρέθηκαν παρόντα στον τόπο απογραφής).

Γενικότερα, η μεθοδολογία της απογραφής του 2011 διαφέρει σημαντικά σε αρκετά σημεία από αυτή προηγούμενων απογραφών, όπως στη διάρκεια της απογραφής, στην απογραφή ατόμων στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους κλπ. Συνεπώς, τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 και αυτά προηγούμενων απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχουν εγερθεί πολλά ερωτηματικά για την αξιοπιστία της απογραφής, τα οποία και πρέπει να διερευνηθούν. Ήδη, απ’ όσο πληροφορήθηκα, το θέμα τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ.

Ανεξαρτήτως όμως αυτού και ανεξαρτήτως των γενικότερων αιτίων που ο πληθυσμός παρουσιάζει αυτή την εξέλιξη, σε ό,τι αφορά τον Δήμο Βόλου είναι βέβαιο πως τα στοιχεία της απογραφής δεν αποτυπώνουν τον πραγματικό πληθυσμό που ζει μόνιμα στο Δήμο.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας που κατοικούν μόνιμα στις δημοτικές ενότητες του νέου Δήμου Βόλου και αξιώνουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους ίδιους και τα παιδιά τους και καλύτερες υπηρεσίες από τον Δήμο, επέλεξαν να μην απογραφούν στην πόλη μας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι επί τρεις ολόκληρους μήνες ο Δήμος Βόλου – μόνος αυτός- έκανε συστηματική καμπάνια, προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας που έλκουν την καταγωγή τους από άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά ζουν μόνιμα στο Βόλο, όπως και οι μετανάστες που ζουν στο Βόλο, να απογραφούν στην πόλη μας.

Και παρά το γεγονός ότι με κάθε τρόπο υπογραμμίσαμε πως η ακριβής απογραφή του μόνιμου πληθυσμού του νέου Δήμου μας συνεπάγεται ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής του θέσης και αύξηση της χρηματοδότησής του από την Πολιτεία, με συνέπεια περισσότερα έργα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των κατοίκων και περισσότερες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου ο Δήμος μας αντιμετωπίζει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα.

Οι παραπάνω, ωστόσο, διαπιστώσεις δεν σημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να αναζητήσουμε, πέραν των γενικών, και τις ειδικότερες τοπικές δημογραφικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τη συγκεκριμένη εξέλιξη του πληθυσμού του Δήμου. Κάτι που οπωσδήποτε θα κάνουμε, όταν υπάρξουν όλα τα δεδομένα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα οριστικά αποτελέσματα για το μόνιμο πληθυσμό θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ενώ αναλυτικά αποτελέσματα για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά, από το τέλος του 2012 και εντός του 2013, μετά την επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει