Μεϊκόπουλος για την κατάργηση του Κέντρου Μάνας και Παιδιού στη Νέα Ιωνία Βόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Αθήνα, 03.02.2014

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Κατάργηση του Κέντρου Μάνας και Παιδιού στη Νέα Ιωνία Βόλου

Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να «μεταρρυθμίσει» το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας με το επικείμενο Νομοσχέδιο, μετατρέπει στην ουσία τον ΕΟΠΥΥ από πάροχο Υγείας σε αγοραστή, καταργώντας πολύτιμες υγειονομικές δομές. Αυτή η… σκοπιμότητα αποτυπώνεται έμπρακτα στην κατάργηση του Κέντρου Μάνας και Παιδιού στην Νέα Ιωνία του Βόλου, δομή που εξυπηρετούσε τους δημότες εδώ και πολλά χρόνια.

Το Κέντρο Μάνας και Παιδιού στο Βόλο είναι ένας από τους 59 Σταθμούς Προστασίας Μάνας, Παιδιού και Εφήβου (Σ.Π.Μ.Π. & Ε), υπεύθυνος για την παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής σε ασφαλισμένα βρέφη, παιδιά, εφήβους και εγκύους όλων των ενταχθέντων στον ΕΟΠΥΥ ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Οι σταθμοί αυτοί προβλέπουν την παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών, όπως Μαιευτικό/Γυναικολογικό, Παιδιατρικό και Οδοντιατρικό Ιατρείο, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά του στον Τομέα της Πρόληψης.

Το κλείσιμο του Κέντρου Μάνας και Παιδιού, που το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση, έχει ως αποτέλεσμα την ξαφνική διακοπή εκατοντάδων απαραίτητων εμβολιασμών παιδιών για φυματίωση, ηπατίτιδα και άλλες ασθένειες, καθώς και προγραμμάτων που αφορούν έγκυες γυναίκες, παιδιά και εφήβους. Συγκεκριμένα, πάνω από 400 παιδιά, εγγεγραμμένα στη λίστα αναμονής για εμβόλια, μένουν τώρα εκτεθειμένα. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι απαραίτητα. Επίσης, το Κέντρο εξυπηρετεί κατά μέσο όρο καθημερινά 20 έγκυες γυναίκες, που απευθύνονται εκεί για διάφορα έγγραφα, που πρέπει να καταθέσουν σε υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για επιδόματα, άδειες τοκετού ή άδειες μητρότητας.

Το θέμα ανέδειξε εμπεριστατωμένα στις 02.02.2014 η καθημερινή εφημερίδα «Ταχυδρόμος» και ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ καθησυχάζει ότι θα δημιουργηθούν εκ νέου τέτοιες δομές, το άρθρο 30 του Νομοσχεδίου, που θα φέρει ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, πουθενά δεν κάνει λόγο για πρόβλεψη από τον συγκεκριμένο Φορέα. Εξάγεται λογικά το συμπέρασμα, ότι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα μεσολαβήσει πριν ρυθμιστεί το ζήτημα.

Επειδή δομές, όπως το Κέντρο Μάνας και Παιδιού, είναι αναμφισβήτητα ζωτικής σημασίας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του τοπικού πληθυσμού.

Επειδή ο χρόνος αντικατάστασης της δομής αυτής παραμένει αδιευκρίνιστος.

Επειδή η πρόληψη είναι ανώτερη από τη θεραπεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς θα καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και των εγκύων, που μένουν τώρα εκτεθειμένοι από την κατάργηση της δομής αυτής;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει