Με το σταγονόμετρο οι προσλήψεις στο Βόλο

Της Βάσως Κυριαζή

«Τα πρωτεία» στη μείωση της απασχόλησης κρατά η Μαγνησία. Φειδωλές οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης με το Βόλο να υπολείπεται κατά πολύ των διπλανών νομών της Θεσσαλίας που αντιστέκονται ακόμη στην ανεργία σε σχέση με την περιοχή μας. Την ίδια στιγμή δεκάδες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής σε επιχειρήσεις μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011.

Η κρίση επελαύνει στο Βόλο επηρεάζοντας άμεσα και προς το χειρότερο τον τρόπο ζωής εκατοντάδων εργαζομένων. Η Μαγνησία βρίσκεται στη δεινότερη θέση από τους υπόλοιπους Θεσσαλικούς νομούς με τις προσλήψεις είτε μερικής είτε πλήρους απασχόλησης να υπολείπονται κατά πολύ της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας εξάλλου αποτελούν πλέον το 40% της συνολικής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το πρώτο πεντάμηνο του 2011, ενώ το 50% των νέων προσλήψεων γίνεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στην εκ περιτροπής εργασία, με μικρότερες αποδοχές.

Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε μερικής, με “μαύρη” εργασία και λιγότερα χρήματα» εν μία νυκτί με τους εργαζόμενους να αποδέχονται τις νέες συνθήκες εργασίας προκειμένου να έχουν έστω… ένα μεροκάματο. Μικρότερος δηλαδή μισθός και λιγότερα ένσημα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στο Υπουργείο Εργασίας , αποτελούν «γροθιά στο στομάχι» αφού επιβεβαιώνουν την εργασιακή ομηρία που ήδη βιώνουν πολλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι σε διάφορους κλάδους όπως στη μεταποίηση, τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τις αγροτικές και οικοδομικές εργασίες και τις καφετερίες , οι διανομείς έτοιμου φαγητού, οι υπάλληλοι γραμματειακής υποστήριξης σε ιατρεία, δικηγορικά γραφεία κ.α

Κατρακυλούν στη Μαγνησία οι δείκτες απασχόλησης

Σύμφωνα με τους αναλυτικούς πίνακες του Υπουργείο Εργασίας, στη Μαγνησία το πρώτο πεντάμηνο του 2011 έγιναν 208 νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης (μία περισσότερη από το 2010 το ίδιο διάστημα που καταγράφηκαν 207 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης). Στη Λάρισα το αντίστοιχο διάστημα το 2011 έχουν γίνει 2477 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, στην Καρδίτσα 910 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης και στα Τρίκαλα 1351 προσλήψεις. Στη μερική απασχόληση η Μαγνησία κατέγραψε το πρώτο πεντάμηνο του 2011 239 προσλήψεις (189 πέρυσι το ίδιο διάστημα), η Λάρισα 1548 προσλήψεις, 351 στο Νομό Καρδίτσας και 734 στα Τρίκαλα. Τέσσερις επιχειρήσεις στη Μαγνησία το ίδιο διάστημα αξιοποίησαν το νόμο που τους δίνει το δικαίωμα να απασχολούν προσωπικό με το σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης, 90 επιχειρήσεις έκαναν το ίδιο στη Λάρισα, 164 στην Καρδίτσα και 34 στα Τρίκαλα.

Ο φόβος της απόλυσης

Oι εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν τους εργοδότες για την μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής και έτσι αποδέχονται αδιαμαρτύρητα το νέο εργασιακό καθεστώς. Η υψηλή ανεργία, η πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους από το γεγονός ότι μπορούν να βρεθούν εκτός επιχείρησης ευκολότερα και με φθηνότερο καθεστώς απόλυσης, τους οδηγούν να αποδέχονται τη μείωση των αποδοχών –μέσω ατομικών συμβάσεων που προκύπτουν από τροποποιητικές καταγγελίες των συμβάσεών τους– και τη μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Το τοπίο που διαμορφώνεται πλέον περιλαμβάνει χαμηλότερες αμοιβές, χαμηλότερα δικαιώματα, μια γενικότερη απορρύθμιση του εργατικού δικαίου, άρα των εργασιακών σχέσεων, απορρύθμιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Το τοπίο αυτό έχει ως κύριο στοιχείο, ακόμα κι όταν περάσει η περίοδος της υψηλής ανεργίας, τον έντονα επισφαλή χαρακτήρα της εργασίας: θα κυριαρχεί η επισφάλεια και η ανασφάλεια, και αυτό, εκτός του ότι θα πλήξει το σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας, θα αλλάξει και την εργασιακή κουλτούρα στις επόμενες γενιές.

Για την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΒ Θανάση Παπαδημόπουλο, υπάρχει σαφέστατη ευθύνη της πολιτείας με τους τελευταίους νόμους που έχουν ψηφιστεί, ενώ επίσης ευθύνη έχουν και οι εργοδότες, που εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την υψηλή ανεργία, αντιμετωπίζουν την ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία ως «λάστιχο».

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 αρκετές συμβάσεις άλλαξαν καθεστώς αφού στη Μαγνησία στις 7000 περίπου μερικής απασχόλησης που είχαν καταγραφεί το 2010 προστέθηκαν άλλες 91 συμβάσεις , στη Λάρισα αντίστοιχα 416, στην Καρδίτσα 32 και στα Τρίκαλα 102 συμβάσεις.

«Με τις νέες ρυθµίσεις οι εργαζόµενοι στον ιδιωτικό τοµέα, που δεν έχουν καµία ευθύνη για τα ελλείµµατα του κράτους και έχουν ήδη υποστεί το τσουνάµι των νέων μέτρων αισθάνονται ως όμηροι στην ίδια τους την εργασία. Αναγκάζονται και αποδέχονται την μετατροπή των συμβάσεων τους σε μερικής απασχόλησης για να έχουν έστω ένα μεροκάμματο αφού οι πόρτες είναι κλειστές. Η επιστροφή στον εργασιακό µεσαίωνα» είναι γεγονός δυστυχώς επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος που ρωτήθηκε σχετικά για να σχολιάσει στα στοιχεία του Υπουργείο Εργασίας.

Πανελλαδικά πάντως επίσης είναι ανησυχητικά τα στοιχεία καθώς από την επεξεργασίας που έχει γίνει αποτυπώνονται οι νέες συμβάσεις όλων των μορφών απασχόλησης που κατατέθηκαν στις υπηρεσίες Κοινωνικής Επιθεώρησης κατά το Α’ Πεντάμηνο των ετών 2011 και 2010 καθώς επίσης και η ποσοστιαία απόκλιση, όπου καταγράφεται μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ποσοστό 27,67 % μία μικρή μείωση κατά 0,34 % στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης και αύξηση κατά 11,00 % στις συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

Πηγή – ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει