Μ. Βορίδης: Η κυβέρνηση δημιούργησε μια κόλαση για τους συμβασιούχους – Πόσοι υπουργοί συνομιλούν με ισοβίτη;

Η κυβέρνηση οδήγησε τους εργαζόμενους στους δήμους στη σημερινή κατάσταση για μικροκομματικούς λόγους», τόνισε στον Flash 96 και στον Αντώνη Κουμιώτη, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

«Η ΝΔ είχε επισημάνει εγκαίρως ότι η απόφαση να παραταθούν όλες οι συμβάσεις είναι αντισυνταγματική και δημιουργεί μια κόλαση, ένα νομικό και πραγματικό εφιάλτη», σημείωσε.

Αναλυτικά

«Όλο αυτό στον απόηχο μιας κυβερνητικής πολιτικής στην οποία έχουμε επισημάνει εδώ και δύο χρόνια ότι θα οδηγούσε σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Διότι αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι συνέπεια αποκλειστικά και μόνο κυβερνητικών επιλογών που στη βάση τους είχαν μικροκομματικές στοχεύσεις. Τι εννοώ. Υπήρχαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διαρκείας 8 μηνών, αυτές για να καλύψουν τις ανάγκες οι οποίες είχαν εποχικό χαρακτήρα σε ορισμένες περιοχές, είτε αυτές οι περιοχές είναι παραλιακές, είτε αυτές οι περιοχές είναι παραθεριστικές, τουριστικές ή παραθεριστικές. Εκεί προφανώς υπάρχει μια αύξηση, σημαντική αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι και πρέπει η αποκομιδή των απορριμμάτων για να γίνει με επάρκεια, εφόσον σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται ο πληθυσμός, χρειάζεται να προσληφθούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα άνθρωποι υπάλληλοι της καθαριότητας. Αυτό λειτουργούσε μια χαρά χωρίς κανένα απολύτως θέμα με τα λεγόμενα 8μηνα. Μέσα από μία διαδικασία ΑΣΕΠ προσλαμβάνονταν, δούλευαν για 8 μήνες, τους 4 μήνες πήγαιναν στο ταμείο ανεργίας, επανα-προκηρύσσονταν 8μηνα, μπορεί να ήταν οι ίδιοι , μπορεί να ήταν άλλοι, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό λειτουργούσε και εξυπηρετούσε και τις ανάγκες στο δήμο και κάλυπτε κι ένα κομμάτι από ανθρώπους οι οποίοι είχαν ανάγκη για εργασία στο συγκεκριμένο χώρο το συγκεκριμένο διάστημα.

Τι αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση. Έρχεται λοιπόν, με νόμο και παρατείνει τη διάρκεια των συμβάσεων αυτών, το τέλος του ’15 την παρέτεινε ο κ. Βερναρδάκης μέχρι το τέλος του ’16. Κι έρχεται τέλος του ’16 η κα Γεροβασίλη και με νόμο την παρατείνει, στηρίξει και συναινέσει του κ. Σκουρλέτη, την παρατείνουν μέχρι το τέλος του 2017. Αυτό έχει γίνει. Όταν λοιπόν επισημάναμε τότε, ήδη από την πρώτη παράταση, ότι αυτό είναι εσφαλμένο, ότι είναι αντισυνταγματικό, ότι αποτελεί ρητή παραβίαση του συντάγματος, ότι θα δημιουργήσει προβλήματα, ότι θα ακυρωθούν αυτές οι συμβάσεις-οι παρατάσεις δηλαδή, ότι με την ακύρωσή τους θα υπάρξει ζήτημα καταβολής των δεδουλευμένων, ότι αν τυχόν δήμαρχοι τα έχουν καταβάλει επειδή θα είναι άκυρες οι συμβάσεις θα τους καταλογιστούν, ότι αν δεν τα έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι δε θα μπορούν να αναζητήσουν δεδουλευμένα τους. Δηλαδή θα δημιουργηθεί μια πραγματική κόλαση, ένας εφιάλτης νομικός και τελικά πραγματικός, διότι τώρα βρισκόμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, και τελικά πραγματικός. Δεν ακούσανε τίποτε από όλα αυτά.»

«Δεν πρέπει να συζητάμε για το Ερρίκος Ντυνάν γιατί δεν αποτελεί σκάνδαλο. Αυτή τη στιγμή πρέπει να συζητάμε για το πόσοι υπουργοί της κυβέρνησης συνομιλούν με ισοβίτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει