Νέα υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων

[ad_1]

Συνεχίζεται και σήμερα η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Η προσδοκία ταχύτερης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε διάφορους επενδυτικούς δείκτες, μετά την αναβάθμιση τους στην επενδυτική βαθμίδα και από την Fitch, τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters η πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών που συμμετείχε, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, καθώς η οικονομία εισέρχεται σε μια σύντομη και περιορισμένη ύφεση.

Μετά την πτώση του πληθωρισμού στο 2,4% τον περασμένο μήνα, το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Isabel Schnabel δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά το σύνολο των 90 οικονομολόγων στη δημοσκόπηση του Reuters από 1-6 Δεκεμβρίου δήλωσαν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα τελειώσει το 2023 στο τρέχον υψηλό ρεκόρ του 4,00% μετά την τελική απόφαση της ΕΚΤ του έτους στις 14 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της καταγράφηκαν συναλλαγές 220 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 114 εκατ .ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,37% από 3,40% χθες έναντι 2,21 % του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,13% .

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0786 δολ. από το επίπεδο των 1,0754 δολ. που άνοιξε η αγορά.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει