Νέος πυρήνας πολιτισμού και οικολογίας στο Χορευτό

Διαβάστε την ανακοίνωση όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Νέος πυρήνας πολιτισμού και οικολογίας στο Χορευτό

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ‘Οι φίλοι του Alfons Hochhauser’ θα ξεκινήσει πολιτιστικές δραστηριότητες και οικολογικές πρωτοβουλίες σε έναν μικρό εκθεσιακό χώρο στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου.

Μερικοί κάτοικοι της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου θυμούνται ακόμα τον θρυλικό αυστριακό Alfons Hochhauser, που ζούσε σχεδόν συνεχόμενα στην περιοχή του Πηλίου από το 1926 ως και το θάνατό του το 1981. Ξεκίνησε να εργάζεται ως βοσκός στην Παλιά Μιτζέλα, ως ταβερνιάρης στο Κουλούρι ενώ αργότερα έγινε ψαράς. Το 1939 εξορίστηκε από την Ελλάδα λόγο του πολέμου, γύρισε όμως λίγα χρόνια αργότερα ως διερμηνέας του γερμανικού στρατού. Αν και κατηγορήθηκε από την ντόπια κοινωνία ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών, δεν βρέθηκαν ποτέ αποδείξεις που να το επιβεβαιώνουν. Αντιθέτως υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι χάρη στους έξυπνους χειρισμούς του γλύτωσε πολλούς Έλληνες από σοβαρές ποινές ή ακόμα και από το θάνατο. Το 1957 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο παλιό μοναστήρι στο Τρικέρι, όπου λειτουργούσε με την Ελληνίδα σύζυγό του έναν ξενώνα. Το 1969 εγκαταστάθηκε στο Κουλούρι, κοντά στο Βένετο, όπου λειτουργούσε και πάλι ξενώνα ως το 1980. Το 1981 απεβίωσε σε μια χιονισμένη πλαγιά του Πηλίου.

Η πορεία της ζωής του καταγράφεται με εντυπωσιακό τρόπο στο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου “Ποιος θυμάται τον Αλφόνς” που δημοσιεύτηκε το 2010.

Η επιρροή του Αλφόνς στις γερμανόφωνες χώρες ήταν σημαντική . Κατά τη δεκαετία του 1940 δημοσιεύτηκαν τρία μυθιστορήματα στη γερμανική γλώσσα που είχαν ως βάση τη ζωή και τις περιπέτειές του, με αποτέλεσμα να προσελκύονται κάθε χρόνο πολλοί Γερμανοί φυσιολάτρες και περιπατητές στην περιοχή του Πηλίου. Ως σήμερα επισκέπτονται και κατοικούν Γερμανόφωνοι στο Πήλιο για να θυμηθούν τις περιπέτειες που ζούσε ο Αλφόνς και για να δουν από κοντά τα σημεία όπου διαδραματίζονται τα διάφορα γεγονότα των μυθιστορημάτων.

Έτσι λοιπόν, το 2005, 100 χρόνια μετά τη γέννησή του, ξεκίνησαν οι ‘Φίλοι’ του μια ιστοσελίδα στην οποία υπάρχουν πληροφορίες για τη ζωή και τις δραστηριότητές του Από φέτος το χειμώνα μάλιστα, μια ομάδα από αυτούς συνέπραξε και ίδρυσε την μη κερδοσκοπική εταιρεία “Φίλοι του Alfons Hochhauser”, που έχει ως στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη του πολιτισμού του Πηλίου. Ο Δήμος Ζαγοράς τους παραχώρησε έναν χώρο στο παλιό τελωνείο στο Χορευτό, ο οποίος ανακαινίζεται και θα είναι η έδρα για τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Η πρώτη προγραμματισμένη δραστηριότητα είναι μια εκδήλωση στις 17 Αυγούστου στο Χορευτό με τίτλο ‘Ποιος ήταν ο Αλφόνς’, όπου θα γίνει μια αναφορά στη συμβολή του Αλφόνς στη φυσιολατρία και στον εναλλακτικό τουρισμό. Επίσης θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου ‘Οι ληστές του βυθού’ του Werner Helwig στην ελληνική γλώσσα που αφηγείται τα νεανικά χρόνια του Αλφόνς στο Πήλιο.

Άλλες δραστηριότητες που επιθυμούν να υλοποιήσουν ‘Οι φίλοι του Αλφόνς’ είναι:

  • δημιουργία εκθεσιακού χώρου στο κτήριο του παλιού τελωνείου.

  • Οδοιπορίες στο Πουρί και στην Παλιά Μιτζέλα σε σημεία που περιγράφονται στα μυθιστορήματα.

  • Θαλάσσιες εκδρομές στο χώρο των σπηλιών και στο Κουλούρι, όπου κατοικούσε ο Αλφόνς ως το τέλος της ζωής του.

  • Ανακαίνιση του πρωτόγονου ξενώνα του στο Κουλούρι.

  • Επέκταση και μετάφραση της ιστοσελίδας www.alfons-hochhauser.eu στα ελληνικά και στα αγγλικά

  • Απόκτηση και ανακαίνιση του σκάφους του ‘Θέτις’

  • Πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την προστασία της μοναδικής φύσης και της ανάδειξης του πολιτισμού του Πηλίου

Οι ‘Φίλοι του Αλφόνς’ καλούν όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις δραστηριότητες αυτές, να επικοινωνήσουν στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση μαζί τους. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη και ιδιαίτερα για την ανακαίνιση του κτιρίου, την ανακαίνιση του σκάφους, την ανακαίνιση στο Κουλούρι και την μετάφραση της ιστοσελίδας στα ελληνικά και στα αγγλικά. Καλοδεχούμενοι είναι επίσης οι χορηγοί που επιθυμούν να στηρίξουν τις δραστηριότητες αυτές οικονομικά.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση παρακαλώ επικοινωνήστε στην διεύθυνση post@alfons-hochhauser.de ή στο τηλέφωνο 6978 288 264.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει