Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μετά τον θάνατο 2 μελών τους

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023, 10:14

Μπουρκίνα Φάσο: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μετά τον θάνατο 2 μελών τους

Η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) αναστέλλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους στην Μπουρκίνα Φάσο, μετά τον θάνατο δύο μελών του προσωπικού τους από επίθεση που σημειώθηκε εκεί, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, εκπρόσωπός τους.

Επί του παρόντος, η οργάνωση θα παρέχει βοήθεια μόνον σε καταστάσεις επειγόντων περιστατικών που κρίνεται ότι απειλείται η ζωή του ασθενούς. Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για να αναλυθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν την τρέχουσα περίοδο οι ομάδες της μη κυβερνητικής οργάνωσης, διευκρίνισε η εκπρόσωπος των MSF.

«Επίσης θέλουμε να τονίσουμε εκ νέου τον απαράδεκτο χαρακτήρα αυτής της επίθεσης κατά συναδέλφων που επέβαιναν σε όχημα με σαφή διακριτικά των MSF κατά τη διάρκεια της ιατρικής εργασίας τους», σημείωσε.

Σύμφωνα με την οργάνωση, όχημα που μετέφερε 4 μέλη του προσωπικού της δέχθηκε πυρά από ενόπλους την προηγούμενη εβδομάδα, την Τετάρτη, σε δρόμο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με το Μαλί.

Δύο μέλη του προσωπικού των MSF, ηλικίας 34 και 39 ετών, και τα δύο από τη Μπουρκίνα Φάσο, σκοτώθηκαν. Τα άλλα δύο μέλη του προσωπικού της μκο που επέβαιναν στο όχημα που δέχθηκε πυρά κατάφεραν να διαφύγουν.

Στην Μπουρκίνα Φάσο, χώρα που έχει περίπου 21 εκατομμύρια κατοίκους, έγινε για δεύτερη φορά σε έναν χρόνο στρατιωτικό πραξικόπημα στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Ομάδες ενόπλων δραστηριοποιούνται στη χώρα στην περιοχή του Σάχελ, από τις οποίες κάποιες ανήκουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος ή Αλ Κάιντα. Παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού, η Μπουρκίνα Φάσο είναι από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μκο, οι MSF δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα σε τέσσερις περιοχές της χώρας. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε περίπου 400.000 επισκέψεις σε ασθενείς και βοήθησε στον τοκετό περίπου 4.300 γυναικών.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2023, 10:14

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει