Οι επόμενες κινήσεις φοιτητών και πρυτανικών αρχών

Δείτε την απόφαση της γενική Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Διεθνούς εκθέσεως μεταφέρονται οι διαμαρτυρίες φοιτητών για το νέο νόμο για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε περίπου 300 τμήματα και σχολές σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μαζί με τους συλλόγους των Αρχιτεκτόνων και Μηχανολόγων Μηχανικών προστέθηκαν και οι Πολιτικοι Μηχανικοί , στον χορό των καταλήψεων.

Συγχρόνως όμως πρέπει να σημειωθεί ότι αρχίζει και η εφαρμογή του νέου νόμου, και υπενθυμίζεται ότι το άσυλο έχει καταργηθεί, ενώ απαιτείται διδασκαλία 13 εβδομάδων για να γίνουν οι εξετάσεις, διαφορετικά το εξάμηνο χάνεται, όπως προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες και η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου.

Παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες για την περίπτωση που κάποιοι πανεπιστημιακοί αρνηθούν τη συμμετοχή τους, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κ. Μουντζούρης και ο αντιπρύτανης Μ. Σπαθής με επιστολές τους στον νυν πρύτανη του Ιδρύματος Σ. Σιμόπουλο, αρνούνται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες συγκρότησης της επιτροπής που θα προχωρήσει στην πρώτη πράξη υλοποίησης του νέου νόμου που είναι η συγκρότηση Συμβουλίων Διοίκησης σε κάθε ίδρυμα. Ο νόμος πάντως προβλέπει ότι σε περίπτωση άρνησης των δύο προηγουμένων πρυτάνεων, θα συμμετάσχουν άλλοι πανεπιστημιακοί.

Πάντως ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες. Το νέο ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και πανεπιστημιακοί προειδοποιούν ότι αν περάσει ο Οκτώβριος χωρίς μάθημα είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο της απώλειας του εξαμήνου, όσο και αν αναπληρωθούν τα μαθήματα σε άλλη χρονική στιγμή, όπως π.χ. στις διακοπές των Χριστουγέννων.

Όσον αφορά, τις προθέσεις των διδασκόντων, σας παραθέτουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετικά με τις επόμενες δράσεις τους:

«Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά απόσυζήτηση στη συνεδρίαση της Πέμπτης 8/9/2011, κατέληξε στις παρακάτω θέσεις και αποφάσεις:

1. Εμμένει στην διατυπωμένη ήδη θέση της, ο νέος νόμος Ν4009/2011 να αποσυρθεί και καλείτα μέλη της να μην συναινέσουν στην εφαρμογή του.

2. Καλεί και πάλι τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να συγκαλέσουν άμεσαέκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου ώστε το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του Ιδρύματος νατοποθετηθεί σχετικά με το νέο νόμο.

3. Καλεί τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας να μην εκδώσει διαπιστωτική πράξη γιατον ορισμό της οργανωτικής επιτροπής για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου, όπωςπροβλέπεται στο άρθρο 76, παράγραφος 1γ του Ν4009/2011.

4. Καλεί τους πρώην Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των 2 τελευταίων περιόδων, καθώς και τουςΚαθηγητές του ΠΘ να μην δεχθούν να συμμετάσχουν στην οργανωτική επιτροπή για τηνανάδειξη των μελών του Συμβουλίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 76, παράγραφος 1β τουΝ4009/2011.

5. Καλεί και πάλι τους Προέδρους των Τμημάτων του ΠΘ –στις περιπτώσεις που δεν έχει ήδηγίνει- να συγκαλέσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων τους, στις οποίες τα μέλητους να συζητήσουν για τον νέο νόμο και να καταλήξουν σε συνολική τοποθέτηση καθώς και σεπροτάσεις δράσεων.

6. Θεωρεί ότι οι θέσεις και οι στάσεις της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ δεν αντιστοιχούν με αυτέςπου ήδη έχει εκφράσει η συντριπτική πλειονότητα των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικώνοργάνων του κλάδου, η διοίκηση της ομοσπονδίας δεν εκφράζει πλέον τον κλάδο και εξ αυτούζητά την σύγκληση Έκτακτου Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ.

7. Προκηρύσσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, ημέραπανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και καλεί τους/ις συναδέλφους/ισσες να συμμετέχουν στιςπόλεις που βρίσκονται.

8. Απευθύνει πρόσκληση προς τα όργανα του φοιτητικού κινήματος για συντονισμό καιδιοργάνωση κοινής εκδήλωσης την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα στο ΠανεπιστήμιοΘεσσαλίας, στο Βόλο.

Επόμενη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςορίστηκε για την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 2.00μμ, στο παραλιακό συγκρότημα, στο Βόλογια να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις του Συλλόγου»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει