Οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης

Πρωτοβουλία των Επιτροπών Παιδείας και Τουριστικής Προβολής Δήμου Βόλου

Την υλοποίηση δράσεων στα σχολεία του Δήμου Βόλου – Δημοτικά και Γυμνάσια – με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, προωθούν από κοινού η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στόχος είναι η καλλιέργεια οικολογικής και ταυτόχρονα τουριστικής συνείδησης στους μαθητές, ώστε να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην προσπάθεια αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση στην καλύτερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, έπειτα και από την ανάδειξη της πόλης του Βόλου στις πρώτες θέσεις προτίμησης του κοινού.

Το πρόγραμμα των δράσεων υπό τον τίτλο «Είμαι περήφανος για την πόλη μου, φροντίζω και προσέχω την πόλη μου», θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια των στελεχών του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης Βόλου. Σε πρώτη φάση, οι μαθητές θα κληθούν να καταγράψουν τα «κακώς κείμενα» που υποβαθμίζουν την αισθητική εικόνα της πόλης και προκαλούν αρνητική εντύπωση στους επισκέπτες, όπως τα συνθήματα στις όψεις των κτιρίων και η αφισοκόλληση. Στη συνέχεια θα δοθούν στους μαθητές χρώματα ώστε να παρέμβουν οι ίδιοι για τον εξωραϊσμό συγκεκριμένων σημείων της πόλης, όπως οι όψεις των σχολείων τους, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα των άχρωμων και μουτζουρωμένων τοίχων που υπάρχουν σήμερα.

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος των Επιτροπών Παιδείας και Τουριστικής Προβολής Δήμου Βόλου, κ. Σ. Μπαρτζιώκα, «με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος επιδιώκουμε να καταστήσουμε τους μαθητές συμμέτοχους στην προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας της πόλης μας και, παράλληλα, να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των νέων απέναντι στο αστικό περιβάλλον, ώστε να εξελιχθούν σε ευαισθητοποιημένους πολίτες με κοινωνική, οικολογική και τουριστική συνείδηση. Μόνο μέσα από τα σχολεία, όταν δώσουμε στους μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου να συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλη αξία έχει η διατήρηση της καλής εικόνας της γειτονιάς τους καταρχήν, μπορούμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά απέναντι σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς».

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης επεξεργάζεται συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων για την υλοποίηση απόφασης που είχε λάβει το πριν από λίγους μήνες, σχετικά με την προώθηση του εθελοντισμού για τον τουρισμό. Το πρόγραμμα, που εντάσσεται στη γενικότερη πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για την ανάπτυξη του εθελοντισμού, αφορά την αξιοποίηση εθελοντών πολιτών για την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και πληροφόρησης στους επισκέπτες, έπειτα από παρακολούθηση δωρεάν σεμιναρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 16ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πόλο Νέων Ανδρών και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς η ανταπόκριση των εθελοντών ξεπέρασε κάθε προσδοκία και συνέβαλε τα μέγιστα στην άψογη διεξαγωγή των αγώνων. Δυο από τις ομάδες εθελοντών είχαν εκπαιδευτεί κατάλληλα από στελέχη του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης με σκοπό την παροχή υπηρεσιών και πληροφοριών τουριστικού ενδιαφέροντος στα μέλη των αποστολών, για την καλύτερη προβολή της περιοχής. Ανάλογη προσπάθεια επιχειρήθηκε και για την εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, με το Σώμα Ελλήνων Οδηγών να δίνει πρώτο το παράδειγμα εθελοντικής προσφοράς.

Όπως αναφέρει η κ. Μπαρτζιώκα «η αξία του εθελοντισμού προωθείται μέσα από την καμπάνια “Ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας”. Εθελοντισμός σημαίνει: διατηρώ την πόλη μου καθαρή, δεν ρυπαίνω το περιβάλλον, δεν γράφω και δεν μουτζουρώνω τα κτίρια, δεν παρκάρω στα πεζοδρόμια, δεν κλείνω τις ράμπες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν εγκαταλείπω τα ζώα ώστε να αυξάνονται τα αδέσποτα, χρησιμοποιώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή το ποδήλατο για να κατέβω στο κέντρο της πόλης, και πολλές ακόμη ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να αναδείξουμε την πόλη μας. Έτσι, ο τουρισμός γίνεται υπόθεση όλων μας, προς όφελος της πόλης και της τοπικής κοινωνίας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει