Ομιλία Πάρι Μουτσινά σε ημερίδα για την Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ομιλία, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο Ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς έλαβε μέρος ως ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε η Κίνηση Ιδεών και Δράσης «Πράττω» με θέμα «Στηρίζουμε την Κύπρο – παλεύουμε για το αύριο», η οποία διεξήχθη την τετάρτη 27 Μαρτίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.

Κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής ανέφερε μεταξύ των άλλων:

«Ζούμε την εποχή της κορύφωσης του νεοφιλελευθερισμού ο οποίος δρα παγκόσμια βάσει σχεδίου στρατηγικού και έχει στόχο την βίαιη αναδιανομή του πλούτου στον κόσμο την πολιτική ηγεμονία και την υποταγή των λαών. O νεοφιλελευθερισμός είναι ένα ανορθόδοξο και αντιοικονομικό μοντέλο στο επίπεδο της κοινωνικής οικονομίας που φέρνει ύφεση, ανεργία και κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η Γερμανία ως το μακρύ χέρι του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη χρησιμοποιεί «πειραματόζωα» όπως έχει κάνει και άλλες φορές στην ιστορική της διαδρομή. Πρώτη στόχευση η Ελλάδα και η Κύπρος που είναι οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρώπης, για διάφορους λόγους.

Το πρόβλημα της Κύπρου όμως δεν ήτανε δισεπίλυτο αφού το ΑΕΠ της χώρας είναι 17 δις, το χρέος 16,2 δις (93%), ενώ έχει καταθέσεις κυπρίων 32 δις και ελλήνων καταθετών 17 δις, ανάγκες λειτουργίας του κράτους 2 έως 3 δις και ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών 5, 8 δις περίπου (εκ των οποίων 4,5 δις προέρχονται από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων). Απλά θεωρώ ότι οι ηγέτες της Κύπρου δεν αντιμετώπισαν δεόντως το ζήτημα και η Γερμανία βρήκε την ευκαιρία που ζητούσε.

Το συμπέρασμα βέβαια είναι ότι το διακύβευμα με την Κύπρο δεν είναι μόνο οικονομικό. Η Γερμανία και όλο το κυρίαρχο ευρωπαϊκό σύστημα εξυπηρετούν βεβαίως τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ, αλλά ταυτόχρονα υπηρετούν και ένα κορυφαίο γεωπολιτικό στρατηγικό στόχο:

Τον πλήρη έλεγχο χωρών της ΝΑ Μεσογείου όπως η Ελλάδα και η Κύπρος για την στρατηγική τους θέση και τα ενεργειακά τους αποθέματα.

Οι οδυνηρές συνέπειες αυτού του παλιού Γερμανικού δόγματος που επανέρχεται και υλοποιείται με τον πιο βάρβαρο τρόπο, αφορούν πρωτίστως τους δύο λαούς που ισοπεδώνονται κυριολεκτικά. Επιθυμία όσων συνέλαβαν και υλοποιούν αυτό το σχέδιο είναι επίσης η κάμψη του φρονήματος των λαών, η παραίτηση και η υποταγή τους.

Στις τελευταίες δραματικές εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο, είναι απαραίτητο να ερμηνεύουμε σωστά και τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία), όπως και τις επιδιώξεις της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Η Γερμανία σχεδιάζει και εκτελεί σε αγαστή συνεργασία με τους συνήθεις συνεργάτες της στα πλαίσια της Ε.Ε, αλλά και με τη Γαλλία σε ένα νέο Γαλλογερμανικό άξονα. Έτσι καταρρίπτονται για άλλη μια αφορά τα σαθρά στεγανά μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας (Ολάντ) και νεοφιλελευθερισμού.

Στην Ελλάδα τα πολιτικά κόμματα του «ναι σε όλα» συνεχίζουν να σκιαμαχούν για να κερδίσουν εφήμερους πόντους στην πολιτική παρτίδα της διαχείρισης της υποταγής στα μνημόνια.

Η ληστεία στις καταθέσεις δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Όλοι οι ευρωπαίοι ακόμα και οι Γερμανοί νοιώθουν πλέον ανασφαλείς. Το συμπέρασμα είναι ότι ο δημοκρατικός προοδευτικός κόσμος στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει ή να παραμένει αδρανής. Ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να οργανωθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης στον Κυπριακό λαό για να στηριχθεί η θέση της χώρας στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε την προσπάθεια αναβάθμισης της Τουρκίας με την στήριξη διάφορων χωρών και τον κίνδυνο αποσταθεροποίηση της περιοχής. Το μεγάλο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και να μπεί πάνω σε νέα βάση, είναι η διαχείριση της κρίσης χρέους σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης σε συνεργασία με χώρες της Νότιας Ευρώπης».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει