Οργανωμένη προσπάθεια του Δήμου Βόλου για την ανάπτυξη του εθελοντισμού

Την ενθάρρυνση του εθελοντισμού και τη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών, οι οποίοι μεμονωμένα ή σε ομάδες θα αξιοποιηθούν σε συγκεκριμένες δράσεις του δημοτικού έργου, προωθεί η Δημοτική Αρχή Βόλου, στο πλαίσιο και της προεκλογικής της δέσμευσης για τη διαμόρφωση ενός κινήματος εθελοντισμού στις τοπικές υποθέσεις.

Στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ήδη δραστήριων εθελοντικών οργανώσεων οι οποίες επί χρόνια προσφέρουν σημαντικότατο έργο και ταυτόχρονα η ενεργοποίηση και άλλων πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο τους, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η ενθάρρυνση του εθελοντισμού και η δημιουργία του Μητρώου Εθελοντών εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου και αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια διαμόρφωσης μιας βάσης δεδομένων, όπως επίσης να προωθηθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία Γραφείου Εθελοντισμού στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, με σκοπό τον συντονισμό και την αξιοποίηση των εθελοντών.

«Φιλοδοξούμε να οργανώσουμε ένα δίκτυο ομάδων εθελοντών οι οποίοι θα αποτελέσουν πολύτιμο στήριγμα στο έργο μας και μάλιστα σε εποχή βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης. Ενισχύοντας τη συμμετοχή τους, ενισχύουμε την κοινωνική αλληλεγγύη στις δράσεις του Δήμου και ενισχύουμε τα λαϊκά, δημοκρατικά χαρακτηριστικά του αυτοδιοικητικού θεσμού» τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης και πρόσθεσε ότι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής πρέπει να είναι στις μέρες μας, όσο ποτέ άλλοτε, βασικό ζητούμενο και κύρια φροντίδα της οργανωμένης κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Απ. Παντσάς, παρουσιάζοντας την εισήγηση του θέματος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η έννοια του εθελοντισμού λαμβάνει πλέον χαρακτήρα επιτακτικής ανάγκης, αφού με την βοήθεια των εθελοντών θα μπορέσουμε να στηρίξουμε ζωτικής σημασίας δράσεις του Δήμου, καθώς επίσης εκείνους τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στο μάτι του «κυκλώνα», αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ζούμε και λειτουργούμε σε μια κοινωνία αλληλεγγύης».

Οι εθελοντές θα αξιοποιηθούν σε όλους τους τομείς δράσης και παροχής υπηρεσιών του ενιαίου Δήμου Βόλου, όπως: κοινωνική παρέμβαση, πολιτισμός, καθαριότητα, αθλητισμός, προστασία περιβάλλοντος, τουρισμός, έρευνα, εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας σε μετανάστες κ.λ.π.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Εθελοντισμού ή να δηλώνουν ηλεκτρονικά το ενδιαφέρον τους, συμπληρώνοντας ειδική φόρμα που υπάρχει ήδη στην ηλεκτρονική πύλη του Δήμου Βόλου με σχετικό λογότυπο. Στη συνέχεια θα κληθούν από στελέχη του Γραφείου, προκειμένου να καταγραφούν τα στοιχεία, οι γνώσεις και τα ενδιαφέροντά τους, βάσει των οποίων θα ενταχθούν σε συγκεκριμένες εθελοντικές ομάδες.

Με τον τρόπο αυτό, θα συσταθεί ένα δίκτυο εθελοντών οι οποίοι, μεμονωμένα ή σε ομάδες, θα αξιοποιηθούν σε διάφορες δράσεις και δομές του Δήμου.

Σημειώνεται ότι, στην προσπάθειά της αυτή, η Δημοτική Αρχή Βόλου θα ζητήσει την στήριξη και συμπαράσταση των εθελοντικών οργανώσεων που ήδη δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην περιοχή, ως αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς τους στον τόπο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει