"Ο "καταγγέλων" δεν επέδειξε την ίδια ευασθησία για τις ήδη υπάρχουσες πινακίδες&quot

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου αναφορικά με την τοποθέτηση πινακίδων ρύθμισης κυκλοφορίας σε κολώνες της ΔΕΗ, στην περιοχή της Αγριάς, μετά από την παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου κ. Μπάμπη Ζάχου, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαφάνειας κ. Ν. Μόσχος διευκρινίζει τα εξής:

1. Το Τμ. Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού προχώρησε σε μια εκτεταμένη παρέμβαση τοποθέτησης πινακίδων ρύθμισης κυκλοφορίας, μόνο για την περιοχή της Αγριάς. Σε σχέση με την «επαρκή σήμανση» για την οποία έγινε λόγος από τον ανωτέρω δημοτικό σύμβουλο, σας αναφέρουμε, ότι το συνεργείο της υπηρεσίας αντικατέστησε – τοποθέτησε, 64 πινακίδες Ρ2 (STOP), 66 πινακίδες Ρ7 (απαγόρευση εισόδου σε όλα τα οχήματα – μονόδρομος), πενήντα επτά πιναδίκες Ρ27 ή Ρ28 (απαγόρευση στροφής αριστερά ή δεξιά – μονόδρομος), δηλ. τις πλέον απαραίτητες ρυθμιστικές πινακίδες και 30 λοιπές πινακίδες (ρυθμιστικές, αναγγελίας κινδύνου και πληροφοριακές).

2. Οι ανωτέρω πινακίδες τοποθετήθηκαν μετά από αυτοψία της υπηρεσίας, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι όντως η υπάρχουσα κάθετη σήμανση, κατά μεγάλο ποσοστό ήταν ελλιπής, δημιουργούσε σύγχυση στους οδηγούς οχημάτων (αντιφατικές πινακίδες) και δεν πληρούσε τις πρότυπες τεχνικές προδιαγραφές, κυρίως ως προς την αντανακλαστικότητα) σχεδόν κατεστραμμένη η αντανακλαστική μεμβράνη), ως προς το ελάχιστο ύψος τοποθέτησης (χαμηλότερα από τα 2.20μ.) και ως προς το μέγεθος των πινακίδων (μικρότερες των αντίστοιχων προβλεπόμενων για κάθε κατηγορία οδού).

3. Tο ενδιαφέρον του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου για την τοποθέτηση των ανωτέρω πινακίδων ωστόσο είναι όψιμο, αφού ο ίδιος δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία για πινακίδες που υπήρχαν ήδη στην περιοχή της Αγριάς σε κολώνες της ΔΕΗ (σας αποστέλλεται σχετικό φωτογραφικό υλικό), όταν ο ίδιος ήταν Αντιδήμαρχος Αγριάς. Ενδεικτικά σας παραθέτω φωτογραφίες από πινακίδες για το δημαρχείο Αγριάς και για το δημοτικό γήπεδο Αγριάς, οι οποίες φυσικά δεν τοποθετήθηκαν τώρα από το συνεργείο, αλλά ήταν ήδη τοποθετημένες. Το συνεργείο αντικατέστησε πινακίδες που ήταν ήδη τοποθετημένες σε κάποιες κολώνες της ΔΕΗ. Όσον αφορά επί των θεμάτων αισθητικής των πινακίδων κυκλοφορίας που έθεσε ο κ. Ζάχος, τον παραπέμπουμε στον Κ.Ο.Κ.

4. Η υπηρεσία ενεργώντας στο πλαίσιο των περιορισμένων, γι’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή, δυνατοτήτων της, προχώρησε στη μεγαλύτερη έως σήμερα παρέμβαση τοποθέτηση πινακίδων ρύθμισης κυκλοφορίας, για την αποτροπή του μεγάλου κινδύνου πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, λόγω και του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου της θερινής περιόδου, με πίεση χρόνου, λόγω του επείγοντος αλλά και των πολλαπλών υποχρεώσεων της.

5. Aπό τις 200 περίπου πινακίδες, 20 από αυτές τοποθετήθηκαν σε κολώνες της ΔΕΗ. Μερικές από αυτές αντικατέστησαν άλλες παλαιότερες που ήταν ήδη τοποθετημένες και για τις οποίες ούτε ο κ. Ζάχος είχε αντιδράσει όλα αυτά τα χρόνια αλλά ούτε και η ΔΕΗ. Επισημαίνουμε ότι και στην περιοχή του Βόλου έχουν τοποθετηθεί εδώ και χρόνια πινακίδες ρύθμισης κυκλοφορίας σε κολώνες της ΔΕΗ, χωρίς η επιχείρηση αυτή να διαμαρτυρηθεί ποτέ ή να αντιδράσει. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του αρμοδίου Αντιδημάρχου Πολεοδομίας με το στέλεχος της ΔΕΗ κ. Τσιργούλα, η ΔΕΗ επικαλέστηκε την Αστυνομική Διάταξη 7/1997.

Ωστόσο η διάταξη αυτή, δεν απαγορεύει την τοποθέτηση πινακίδων αλλά, την τοποθέτηση αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα. Είναι σαφές ότι σκοπός της τοποθέτησης πινακίδων ρύθμισης κυκλοφορίας είναι η αποτροπή ατυχημάτων και η διασφάλιση της οδικής ασφάλειας και όχι φυσικά η πρόκληση ατυχημάτων.

Η ΔΕΗ ακολουθώντας τις επισημάνσεις του κ. Ζάχου και χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με το Τμ. Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, θεώρησε άκριτα ότι οι πινακίδες που τοποθετήθηκαν και σε ορισμένα σημεία αντικατέστησαν ήδη τοποθετημένες, είναι επικίνδυνες. Σε κάθε περίπτωση το Τμ. Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού έχει αποστείλει έγγραφο προς την ΔΕΗ, με την οποία την καλεί να γνωστοποιήσει εάν οι συγκεκριμένες πινακίδες, μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει