Παπατόλιας: «Κέντρο Ψυχοκοινωνικής στήριξης για Ανέργους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Οι δυσμενείς συνέπειες της κρίσης έχουν ήδη αγγίξει κάτι βαθύτερο από το επίπεδο ζωής των πολιτών, όπως αυτό αποτιμάται με οικονομικούς όρους. Έχουν πλήξει το ίδιο το «νόημα της ζωής» τωνανθρώπων προκαλώντας μια πρωτοφανή κρίση στις προοπτικές και στις προσδοκίες προπάντων της νέας γενιάς. Αρκετοί συμπολίτες μας αισθάνονται σήμερα παγιδευμένοι στα αδιέξοδά τους, με την ανεργία και την κατάρρευση των κοινωνικών δομών να επιτείνουν τα αισθήματα της απελπισίας, της εγκατάλειψης και της αποξένωσης. Τα φαινόμενα κοινωνικών αποκλεισμού αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα οι πολίτες να επιλέγουν ολοένα και περισσότερο την παθητική στάση προκειμένου να αμυνθούν αλλά και να συμμορφωθούν μ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Συστατικά στοιχεία αυτής της νέας κοινωνικής πραγματικότητας είναι η όξυνση των φαινομένων βίας στις κοινωνικές συγκρούσεις, η αύξηση της εγκληματικότητας, των αυτοκτονιών και της χρήσης ουσιών, η μείωση των διαζυγίων και του αριθμού γεννήσεων και βεβαίως ο πολλαπλασιασμός των συμπτωμάτων κατάθλιψης και ποικίλων αγχωτικών διαταραχών (έξαρση σωματικών συμπτωμάτων με καρδιαγγειακά και καρκίνο, καθώς και συχνές κρίσεις πανικού). Εκτιμάται δε ότι, εφόσον το 20% των ανέργων παρουσιάζει με βεβαιότητα κατάθλιψη, τότε με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, τα περιστατικά κατάθλιψης θα ξεπεράσουν τα 300 χιλιάδες στη χώρα μας… Οι ίδιες στατιστικές εκτιμούν ότι μια αύξηση της ανεργίας της τάξης του 3%, μπορεί να προκαλέσει άνοδο των αυτοκτονιών μέχρι και 4%.

Σ΄ ένα τέτοιο ζοφερό πλαίσιο, αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανάγκη για μια απόλυτα στοχευμένη δημόσια παρέμβαση στον τομέα της παροχής ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, κυρίως σε ανέργους όλων των κατηγοριών. Οι δήμοι οφείλουν, λόγω της εγγύτητας με τους πολίτες και τα προβλήματα, να δράσουν άμεσα και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα αυτό, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό του Κράτους, δεδομένου ότι τέτοιες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες προσφέρονται σήμερα κυρίως ιδιωτικά, αποκλείοντας στην πράξη τους ανέργους.

Στόχος της «Επιλογής Ευθύνης» είναι να δημιουργηθεί στο Δήμο Βόλου ένα Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης για Ανέργους, στο οποίο θα παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες στα θύματα της ανεργίας από εξειδικευμένες ομάδες κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων (και με ειδικότητα σε παιδιά) και βρεφονηπιοκόμων. Ένα τέτοιο Κέντρο δεν μπορεί παρά να στεγαστεί σε ένα χώρο «ζεστό» και φιλόξενο, να έχει ολοήμερη λειτουργία, να διαθέτει τηλεφωνικό κέντρο, να οργανώνει με κατάλληλους συμβούλους την υποδοχή και την βραχυχρόνια αντιμετώπιση των περιστατικών, να διασφαλίζει τις προϋποθέσεις του απόρρητου και της εχεμύθειας, καθώς και την επιστημονική εποπτεία των εθελοντών που θα προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες.

Το Κέντρο θα λειτουργεί ως δημοτική δομή σε στενή συνεργασία με πιστοποιημένους επιστημονικούς φορείς που θα αναλάβουν την εκπαίδευση και την εποπτεία των εθελοντών, την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου και τη διασύνδεση τους με τους τοπικούς φορείς (π.χ. Εργατικό Κέντρο, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήριο, Εκκλησία) και τις άλλες πτυχές της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Η χρηματοδότηση του περιορισμένου, λόγω της αξιοποίησης εθελοντών, κόστους λειτουργίας του θα στηριχθεί από το νέο ΕΣΠΑ και τα πρότυπα προγράμματα κοινωνικές στήριξης και επανένταξης που προβλέπονται για την νέα περίοδο.

Αν θέλουμε να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση ως το ύστατο καταφύγιο για τους κοινωνικά αδύναμους και τα θύματα της κρίσης, είμαστε πια υποχρεωμένοι να πρωτοπορήσουμε σε επίπεδο χώρας και να στηρίξουμε κατά προτεραιότητα τους ανέργους, εκείνη την κατηγορία που είναι πιο ευάλωτη από οποιαδήποτε άλλη στα ψυχικά νοσήματα. Το πρόγραμμα της «Επιλογής Ευθύνης» παρέχει την εγγύηση ότι αυτή η προτεραιότητα θα είναι ο οδηγός του έργου της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη πενταετία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει