ΠΡΟΣΟΧΗ: Απόψε τα μεσάνυχτα θα πραγματοποιηθεί εκνέφωση κουνουποκτονίας στο Στεφανοβίκείο (Ηχητικό)

ΑΚΟΥΣΤΕ τί δήλωσε στο e-Volos.gr ο αρμόδιος προϊστάμενος Δημήτρης Ζαρίφης

Έκκληση στους κατοίκους του οικισμού Στεφανοβικείου απευθύνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, Δημήτρης Ζαρίφης, σχετικά με το τί πρέπει να προσέξουν απόψε τα μεσάνυχτα. Μετά το ηχητικό, ακολουθεί και το σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

e-Volos.gr: Δηλώσεις προϊσταμένου Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας Δημήτρη Ζαρίφη by e-volosgr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων ενημερώνει ότι σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα εκτελεστούν εφαρμογές εκνέφωσης για κουνουποκτονία τις μεταμεσονύκτιες ώρες, στην περιοχή οικισμού Στεφανοβικείου.

Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στα πλαίσια εντατικοποίησης του προγράμματος κουνουποκτονίας, προφανώς με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (πρόσφατο και μοναδικό κρούσμα μέχρι σήμερα στην Π.Ε. Μαγνησίας νόσησης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και γειτνίαση με ταμιευτήρα Κάρλας και Νομό Λάρισας, όπου υπάρχουν περισσότερα κρούσματα).

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να παραμείνουν εντός της κατοικίας των από 01.00 μέχρι την 05.00, την νύκτα Πέμπτης προς Παρασκευή (18 προς 19 Αυγούστου 2011).

Εάν τυχόν υπάρχουν κυψέλες με πληθυσμούς μελισσών εντός ή πλησίον του οικισμού θα πρέπει να απομακρυνθούν σε ασφαλή απόσταση 1 χιλιομέτρου από τον οικισμό. Για λοιπά κατοικίδια ή οικόσιτα ζώα και πτηνά δεν απαιτούνται ιδιαίτερα πρόσθετα μέτρα.

Το φάρμακο που χρησιμοποιείται δρα άμεσα στα ιπτάμενα έντομα, είναι ακίνδυνο, δεν έχει υπολειμματική δράση, διασπάται εντός ώρας και δεν παραμένει σε αέρα, έδαφος, νερά.

Βεβαίως δεν επενεργεί σε φυτά. Προληπτικά μέτρα συνιστώνται σε αλλεργικά άτομα, με την έννοια της αποφυγής άμεσης εισπνοής του.

Η εφαρμογή εκνέφωσης κουνουποκτονίας θα επαναληφθεί στην ίδια περιοχή μετά 4 – 5 ημέρες, μεταμεσονύκτιες ώρες. Θα εκδοθεί νέο ενημερωτικό Δελτίο Τύπου για την συγκεκριμένη μέρα και ώρα.

Σε ότι αφορά όλη την Π.Ε. Μαγνησίας κατά την ερχόμενη περίοδο πολίτες, δήμοι και φορείς θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, όπως και την καταπολέμηση της αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών.

Είναι βέβαιο ότι εκτός από τα μέτρα της Πολιτείας και της Κοινότητας – Δήμου είναι απαραίτητη και η ενεργητική συμμετοχή και δράσεις της οικογένειας και των πολιτών / ατόμων στην προστασία από τα κουνούπια.

Αυτονόητο είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν στον Δήμο εστίες που απασχολούν την γειτονιά από αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων στην προσπάθεια για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση υπενθυμίζει για μια ακόμα φορά τα μέτρα που συντελούν στην προστασία από τα κουνούπια, έτσι όπως έχουν προσδιορισθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ – www.keelpno.gr

* Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
* Ποτίσματα θα πρέπει να γίνονται πρωϊνές ώρες.
• Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
• Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
• Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια
Ποιά νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπήματα κουνουπιών;
Αρκετά νοσήματα από ιούς και παράσιτα όπως είναι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός, ο πυρετός Chikungunya, η ελονοσία κ.λπ.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;
• Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα δηλαδή ρούχα, που καλύπτουν τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
• Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, που περιέχουν τις παρακάτω δραστικές ουσίες:
• DEET (N,N-διεθυλοτολουαμίδη)
• Πικαριδίνη (picaridin) ή ικαριδίνη (icaridin)
• Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου
• IR3535

Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά.

Προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση των εντομοαπωθητικών;
• Δεν τα χρησιμοποιούμε επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, αμυχές (κοψίματα) και τραύματα. Δεν τα βάζουμε στα μάτια και το στόμα. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά. Όταν πρέπει να γίνει χρήση σε παιδιά, το επαλείφουμε στα χέρια μας και μετά τους το απλώνουμε, όπου χρειάζεται. Επίσης δε βάζουμε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών.
• Απλώνουμε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται για να επαλειφθεί το ακάλυπτο δέρμα (ή και τα ρούχα. Να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα.
Δε χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.
• Τα εντομοαπωθητικά τα χρησιμοποιούμε έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέψουμε μέσα στο σπίτι, επιβάλλεται πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.
• Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά.
• Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
• Εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ όσα περιέχουν αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.
• Αν μετά από την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση, ενημερώνουμε το γιατρό μας και του προσκομίζουμε το εντομοαπωθητικό που χρησιμοποιήσαμε.
• Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.
Όταν στην περιοχή μας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά;
Ναι, γιατί τα προγράμματα αυτά δε μηδενίζουν τον κίνδυνο και η ατομική προστασία είναι σημαντική.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;
• Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού). Προσοχή απαιτείται στον περιοδικό έλεγχο και τη συντήρησή τους.
• Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
• Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει