Πρωτοβουλίες του Δήμου Βόλου για άμβλυνση των αδικιών που αφορά τη γη υψηλής παραγωγικότητας

Για τα θέματα που απασχολούν τον τουριστικό κλάδο ενημέρωσαν τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κ. Λεβέντης και το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης κ. Π. Κονιόρδος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα στο γραφείο του.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων ενημέρωσαν, συγκεκριμένα, τον κ. Σκοτινιώτη για τις θέσεις τους όσον αφορά την τροποποίηση των όρων δόμησης στους οικισμούς του Πηλίου και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενεργοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία απαιτείται, πριν την έγκριση οικοδομικής άδειας, να ελέγχεται ο χαρακτήρας της περιοχής, δηλαδή αν πρόκειται για γη υψηλής παραγωγικότητας. Η απόφαση αυτή, όπως είπαν, έχει ως συνέπεια να απαγορεύεται στους οικισμούς του Πηλίου οποιαδήποτε δόμηση σε περιοχές εντός σχεδίου, γεγονός που προκαλεί πλήγμα στην προοπτική τουριστικών επενδύσεων στο Πήλιο.

Ο Δήμαρχος Βόλου τους ενημέρωσε ότι προκηρύχθηκε πρόσφατα, έπειτα από συνεχείς παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής, η εκπόνηση ειδικής μελέτης για τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των οικισμών του Πηλίου, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αναθεώρησης του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος, με σκοπό τη διαφύλαξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του Πηλίου.

Όσον αφορά, δε, το θέμα που δημιουργήθηκε με τη γη υψηλής παραγωγικότητας, ο κ. Σκοτινιώτης, αφού αναφέρθηκε σε όλες τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, δήλωσε τα ακόλουθα: «Είναι δεδομένο ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην εκτός σχεδίου δόμηση στην περιοχή μας. Όπως έχουμε επισημάνει έχουμε ισχυρές ενστάσεις για τον τρόπο και τον χρόνο που ενεργοποιείται η σχετική διάταξη του Ν. 2637/1998, ενώ εγείρονται και σοβαρά νομικά ζητήματα. Το Υπουργείο βρήκε έναν εύσχημο και πλάγιο τρόπο, ξεπερνώντας τα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού, που συζητάμε αυτή την χρονική περίοδο, όπως το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Βόλου, για να απαγορεύσει την εκτός σχεδίου δόμηση. Θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται με τρόπο αποσπασματικό και πρόχειρο. Δεν είναι τυχαία εξάλλου τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επανεξέταση του θέματος από την πλευρά του Υπουργείου. Από την πλευρά μας, πάντως, εξετάζουμε όλες τις πτυχές του ευαίσθητου αυτού ζητήματος, τα νομικά θέματα που προκύπτουν, τις δυνατότητες που μας δίνονται για άμβλυνση των αδικιών μέσω του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου καθώς και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και ετοιμάζουμε τις κινήσεις μας για να πιέσουμε την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να εξετάσει με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό το εν λόγω θέμα».

Το σκεπτικό της απόφασης

Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε σχετικό ερώτημα που απέστειλε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαφάνειας Νικόλαος Μόσχος ήδη από την 30 Μαίου, απάντησε ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικών αδειών με χρήσεις μη επιτρεπόμενες σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Το ΥΠΕΚΑ δικαιολογεί την απόφαση του αυτή με το εξής σκεπτικό «ήδη η γεωργική γη και ιδιαίτερα η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, υφίσταται συνεχή μείωση και αλλαγή χρήσης, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει (επίπεδη, πεδινή κ.α.) ακόμα και σε περιοχές που έχουν δημιουργηθεί σημαντικά έργα υποδομής του αγροτικού τομέα (αναδασμοί, εγγειοβελτικά έργα κ.α.), διότι ως υποσύνολο των περιοχών εκτός σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών, διέπεται από την αντίστοιχη γενική νομοθεσία για τη δόμηση σε αυτές τις περιοχές (ΠΔ 6/17.10.78 και ΠΔ 24/31.5.1985 – ΦΕΚ 538Δ’/78 και ΓΕΚ270/Δ’ 85 αντίστοιχα), η οποία δεν εξασφαλίζει σχεδόν καθόλου την προστασία της, αφού επιτρέπει τη χωροθέτηση, στις εκτός σχεδίου περιοχές, του συνόλου των δραστηριοτήτων, παραγωγικών και μη, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δόμησης, ενίοτε ευνοϊκότερους για τη δόμηση και από τους αντίστοιχους της εντός σχεδίου περιοχής. Επισημαίνουμε ότι η εφαρμογή των παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη, για τη διαφύλαξη και προστασία της αγροτικής γης και υψηλής παραγωγικότητας, η οποία θεωρείται «μη ανανεώσιμος πόρος», που βρίσκεται ήδη σε ανεπάρκεια και επιβάλλεται να μην αντιμετωπιστεί σαν «κοινωνικό αγαθό» μεγάλης εθνικής σημασίας για την οικονομία, την αυτάρκεια και αυτοδυναμία της χώρας, και την αειφορική της ανάπτυξη στο πλαίσιο της στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Επισημαίνουμε τέλος ότι, η προστασία και η διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, πέραν των νόμω
ν είναι επιταγή του Συντάγματος της χώρας, με την απαγόρευση αλλαγής της χρήσης της, για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και ιδιαίτερα για την οικιστική χρήση.
»

Μετά τις απαντήσεις που απέστειλε το ΥΠΕΚΑ, η Δ/ση Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου πλέον για την έκδοση οικοδομικής άδειας για εκτός σχεδίου περιοχή, ζητάει και το σχετικό πιστοποιητικό από την αρμόδια Δ/ση Αγροτικής Ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή έχει επιφέρει όπως είναι φυσικό, αναστάτωση στην οικοδομική δραστηριότητα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει