Πώς άνοιξε ο Αχ. Μπέος την προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ στο Βόλο

«Ενθαρρυντικό ότι η νέα κυβέρνηση ανοίγει μια πόρτα για την επανεξέταση της κατάστασης του ζητήματος του πληθυσμιακού μεγέθους των Καλλικρατικών Δήμων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ομιλία του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, κατά την έναρξη της προσυνεδριακής συνάντησης διαλόγου της ΚΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Δευτέρας στο Βόλο, όπως έφττασε στο e-Volos.gr:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στην όμορφη πόλη του Βόλου, μια από τις ομορφότερες της πατρίδας μας.

Κατ΄αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, Γιώργο Πατούλη και τους συνεργάτες του στην ΚΕΔΕ για την επιλογή της πόλης μας, ως τόπου προσυνεδριακής συνάντησης και διαλόγου των αιρετών της ευρύτερης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Το αντικείμενο της σημερινής μας συνάντησης, που αφορά στις δυνατότητες των Δήμων να παρέμβουν και να συνδράμουν αποτελεσματικά σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας, όπως η Απασχόληση και η Κοινωνική Οικονομία και βεβαίως Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, είναι εξαιρετικά κρίσιμο και αποφασιστικό για το σύνολο της κοινωνίας.

unnamed (2).jpg

Με δεδομένη την τεράστια – και δυστυχώς χωρίς τέλος κρίση – που μαστίζει το λαό μας επί μια πενταετία, είμαστε υποχρεωμένοι να διαδραματίσουμε πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην ανακούφιση ευρύτατων πια ομάδων συμπολιτών μας. Και το κάνουμε με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε, που δυστυχώς δεν είναι πολλές. Οι πόροι και τα μέσα, όπως όλοι γνωρίζετε από ιδία αντίληψη, είναι περιορισμένα και δυστυχώς όλο και συρρικνώνονται. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί τις μεγάλες κοινωνικές ευθύνες που έχουμε και πρέπει σ’ αυτές να ανταποκριθούμε.

Σε ό,τι μας αφορά, ως Δήμος Βόλου, παλεύουμε τις δυσκολίες αυτές χάρις σε ένα μόνιμο δίκτυο Κοινωνικών Δομών και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουμε. Παράλληλα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες συνεργασίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και τα κοινωνικά δίκτυα, όπως Εκκλησία, Σύλλογοι Γονέων, Ιατρικοί Σύλλογοι, Δίκτυα, Εθελοντές κ.α. Προσπαθούμε για τη διαμόρφωση ενός πιο ισχυρού κοινωνικού δικτύου προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οφείλω να πω ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι η ΚΕΔΕ, δια του κ. Πατούλη, κατέθεσε πρόταση στη Βουλή για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο σύνολο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού. Το πρόγραμμα αυτό ίσχυσε πιλοτικά σε 13 Δήμους κατά το προηγούμενο εξάμηνο, αλλά δυστυχώς η περιοχή μας δεν εντάχθηκε, μολονότι παρουσιάζει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, που εγγίζει και το 40% ακόμη. Και σίγουρα αυτό αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη ότι δυστυχώς η κυβέρνηση λειτουργούσε με βάση ψηφοθηρικά και πελατειακά κριτήρια.

unnamed (3).jpg

Το γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αποκρύψει, χωρίς να διαστρεβλώνει την αλήθεια, είναι ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης και σε πόρους και σε αρμοδιότητες. Και επιτέλους να περισταλεί το απαράδεκτο γραφειοκρατικό καθεστώς που έχει τους Δημάρχους υπό ομηρία και κομματική κηδεμονία και ακυρώνει την όποια προσπάθεια παραγωγής έργου.

Κυρίες και κύριοι,
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η γεωγραφική έκταση και το πληθυσμιακό μέγεθος Καλλικρατικών Δήμων, όπως ο Βόλος, που όχι μόνο δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά συνεχώς τα επιδεινώνουν. Φαίνεται πως η νέα κυβέρνηση ανοίγει μια πόρτα για επανεξέταση της κατάστασης. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό, ιδιαίτερα για περιπτώσεις όπου υπάρχουν κραυγαλέες ανισορροπίες στον οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό ιστό των Δήμων. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας, οδήγησε σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

unnamed (4).jpg

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω την σημαντική καθυστέρηση για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, στο οποίο όλοι έχουμε επενδύσει τις ελπίδες μας τόσο για την εκτέλεση έργων υποδομής, όσο και την ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής, ιδιαίτερα μάλιστα στον τομέα της απασχόλησης.

Ελπίζω ότι σύντομα οι όποιες δυσκολίες θα αντιμετωπιστούν και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει.

Κυρίες και κύριοι,
Για όλα αυτά και πολλά άλλα θα ακούσουμε πολλά ενδιαφέροντα από τους εισηγητές μας γι’ αυτό και σταματώ εδώ.

Σας καλωσορίζω και πάλι στο Βόλο και εύχομαι και ελπίζω η σημερινή μας συνάντηση να αποβεί χρήσιμη και αποτελεσματική για το καλό των Δήμων και των πολιτών μας.

unnamed.jpg

Μπορεί επίσης να σας αρέσει