Π.Ο.ΚΑ.ΜΑ.ΚΕ.ΒΕ: Αποτελέσματα εργαστηριακής εξέτασης δειγμάτων άγριας ορνιθοπανίδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Σε συνέχεια της διαδικασίας διερεύνησης του φαινομένου των θανάτων ειδών άγριας ορνιθοπανίδας στον Ταμιευτήρα της Κάρλας που έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016, κοινοποιήθηκαν στο Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου τα αποτελέσματα γενικών τοξικολογικών εξετάσεων δειγμάτων άγριας ορνιθοπανίδας που διενήργησε το Τμήμα Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με τα ευρήματα στο πεπτικό σύστημα διαφορετικών ειδών πτηνών ανιχνεύθηκαν υπολείμματα καρβαμιδικών εστέρων, ουσίες που σχετίζονται με την παρουσία παρασιτοκτόνων φυτοφαρμάκων ενώ δεν ανιχνεύθηκε κανενός είδους άλλη τοξική ουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω ουσίες βρέθηκαν σε συγκεκριμένα είδη πτεροπανίδας, που χρησιμοποιούν το ευρύτερο αγρο-οικοσύστημα της περιοχής, για τη διατροφή τους.

Ο ΦΔ έχει επανειλημμένα συστήσει τόσο αρμοδίως όσο και στα πλαίσια ενημερωτικών δράσεων για τους κινδύνους που εγκυμονούν η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στην γεωργική περιοχή καθώς η απόθεση σχετικών συσκευασιών. Για τον λόγο αυτό έχει πραγματοποιήσει επίσης συμβολικούς καθαρισμούς για την απομάκρυνση άδειων συσκευασιών. Ελπίζουμε οι αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους περιβ/κούς ελέγχους, οι αγρότες να σκεφτούν τις ανεπανόρθωτες βλάβες από την χρήση χημικών σκευασμάτων και οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει