ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ε ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΓΥΡΗ ΚΟΠΑΝΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σε συνέχεια της σύσκεψης του περασμένου Σαββάτου με την συμμετοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας , του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δήμου Βόλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας, ενεργοποίησε το ειδικό κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Παρουσία των διευθυντών των διευθύνσεων Περιβάλλοντος, Υγείας και Ανάπτυξης ο κ. Κοπάνας δήλωσε τα εξής: «Κλιμακώνουμε τις ενέργειες μας! Έχουμε αποφασίσει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες και όλα τα περιθώρια.

Αυτό σημαίνει ότι η Περιφερειακή Ενότητα θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι της. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να περιορίσουμε το μείζον θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αλόγιστης καύσης πλαστικών και καλωδίων.Πρόκειται, βέβαια, για ένα πρόβλημα διαχρονικό. Ωστόσο, εμείς μένουμε στο σήμερα. Μένουμε στο τώρα!

Οι Διευθύνσεις Υγείας, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης είναι παρούσες στο πρόβλημα. Έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού , επιφυλακής και εγρήγορσης στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων.

Από σήμερα ενεργοποιείται το ειδικό μεικτό κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος , που στελεχώνεται από υπαλλήλους των ανωτέρω Διευθύνσεων και του οικείου Δήμου.

Το εν λόγω κλιμάκιο (ΚΕΠΕ) θα διενεργεί εντατικούς ελέγχους, οι οποίοι δεν θα γίνουν μια φορά, αλλά θα είναι συνεχείς και θα εξελίσσονται σε βάθος χρόνου.Θα προχωρήσει σε στοχευμένες εξορμήσεις με την υποστήριξη της Αστυνομίας, σε «ύποπτα» σημεία, σε επιχειρήσεις σκραπ και βιομηχανίες, που παράγουν αέρια απόβλητα.

Εκπονήσαμε ήδη το σχέδιο δράσης και θα επεμβαίνουμε σε 24ωρη βάση. Πρωί, απόγευμα, βράδυ. Σε αυτή την προσπάθεια δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Θα κάνουμε την δουλεία μας με απόλυτη ευσυνειδησία και με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης.

Απευθύνουμε, έκκληση στους συμπολίτες μας, να μας ενημερώνουν άμεσα για οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψη τους και αφορά εστίες φωτιάς από καύσεις πλαστικών και καλωδίων. Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καύσιμη ύλη που χρησιμοποιούν σε ξυλόσομπες και τζάκια, με γνώση ότι η εμποτισμένη ξυλεία με χημικές ύλες, πλαστικά και γενικά άχρηστα αντικείμενα, μπορούν να προκαλέσουν έως και μόνιμες βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, ανεξάρτητα αν καίγονται σε κλειστό χώρο ή στο ύπαιθρο, ενώ παράλληλα εισέρχονται και στην τροφική αλυσίδα.

Επιπλέον, επιβάλλεται η εκτέλεση εργασιών συντήρησης – ρύθμισης α) των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης κτιρίων, που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, γραφεία – καταστήματα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία ή άλλους παρεμφερείς σκοπούς.

β) των εγκαταστάσεων θέρμανσης νερού ή παραγωγής ατμού σε κτίρια ξενοδοχείων , νοσοκομείων , κλινικών , σε δημόσια κολυμβητήρια και ιδιωτικές πισίνες.

Στα τζάκια , στις σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης , απαγορεύεται η χρήση ως καύσιμης ύλης πλαστικά υλικά , ελαστικά , καθώς και χρησιμοποιημένων ορυκτέλαιων και απορριμμάτων.Η συντήρηση – ρύθμιση της εγκατάστασης του συστήματος καυστήρα- λέβητα- καπνοδόχου γίνεται από τεχνικούς, που έχουν σχετική άδεια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι μάντρες αυτοκινήτων, να μη χρησιμοποιούν απόβλητα λιπαντικά έλαια για την θέρμανση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

Απευθυνόμαστε επίσης, στους ανθρώπους εκείνους που προβαίνουν στην καύση καλωδίων ,και κάνουμε σαφές ότι δεν δικαιούται κανείς να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δεν αξίζει για λιγοστά ευρώ να επιβαρύνουμε την υγεία μας και να ρυπαίνουμε το περιβάλλον.

Γνωστοποιούμε , τέλος , ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος Θεσσαλίας θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Βόλο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω δράσεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει