Σκληρή ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ»

Προχωράμε… Αντιστεκόμαστε στην επίθεση των εργοδοτών- Κυβέρνησης- Ευρωπαίκής Ένωσης και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την αντεπίθεσή μας. Αρνούμαστε την συναίνεση και την υπογραφή ατομικών συμφωνιών, επιχειρησιακών συμφωνιών που μειώνουν τους ήδη πολύ χαμηλούς μισθούς μας, την μαύρη εργασία, διεκδικούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας, απαιτούμε σχέσεις εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλιάς.

Σήμερα Τρίτη στις 11 το πρωί στην Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας (όπου κατέφυγαν εργαζόμενοι της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» διεκδικώντας… δεδουλευμένες αποδοχές), γίναμε μάρτυρες της αυθαιρεσίας και αδιαλλαξίας που γεννά «το λεγόμενο διευθυντικό δικαίωμα» θεμέλιος λίθος του αστικού συστήματος και εκμετάλλευσης.

Ως αποκορύφωμα της αντεργατικής στάσης της εργοδοσίας της συγκεκριμένης επιχείρησης, είναι η απόλυση ενός τεχνικού μετά από 21 χρόνια εργασίας με τον αστείο ισχυρισμό «της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του», μισή ώρα πριν ξεκινήσει η διαδικασία της Τριμερούς συνάντησης. Επίσης η απαγόρευση εργασίας σε μία τεχνικό το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιουλίου και την βλαπτική μεταβολή εργασίας της.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση και των δύο αποφάσεων της εταιρείας.

Από την άλλη θέτει «εκτός νόμου» την Επιτροπή εργαζομένων που πρόσφατα δημιουργήθηκε στον χώρο εργασίας όπως και κάθε άλλη συνδικαλιστική κίνηση (Επιτροπή αγώνα εργαζομένων στα ΜΜΕ, Ενωτική κίνηση δημοσιογράφων) όπως είπαν οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» στην τριμερή συνάντηση της Τρίτης 18 Ιουλίου στην Επιθεώρηση εργασίας Μαγνησίας, όπου κατέφυγαν εργαζόμενοι για καθυστέρηση δεδουλευμένων και διακρίσεις εις βάρος τους από την στιγμή της μη υπογραφής από αυτούς ατομικών συμβάσεων εργασίας μείωσης των μισθών κατά 20%. Όμως θα πρέπει να ξέρει ότι «η νομιμότητα» όλων κρίνεται και αποφασίζεται στο πεδίο του αγώνα και τα ταξικής πάλης. Το δίκιο που δημιουργούν οι εργαζόμενοι αγωνιζόμενοι κανείς δεν μπορεί να το καταργήσει. Είναι εδώ και αυτοί που πρέπει να το φοβούνται θα το φοβούνται μέχρι να γίνουν οι εργαζόμενοι αφεντικά στον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν !

Παράλληλα, η εργοδοσία της «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» έχει αρχίσει να φέρνει για δουλιά, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στο Τεχνικό τμήμα, που μαζί με την εφαρμογή μαύρης εργασίας συνεχίζει την διαδικασία της παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων μετά την εφαρμογή της μείωσης των μισθών μέσω ατομικών συμφωνιών (Αρνήθηκαν να υπογράψουν ένας δημοσιογράφος και έξι τεχνικοί που έχουν δημιουργήσει την επιτροπή εργαζομένων).

Εμείς στηρίζουμε την επιτροπή εργαζομένων στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» που διεκδικεί την άμεση καταβολή δεδουλευμένων σε όλους εκείνους τους εργαζόμενους της επιχείρησης που αρνήθηκαν να υπογράψουν την ατομική σύμβαση μείωσης των αποδοχών τους κατά 20% και τώρα εκδικητικά η εργοδοσία δεν τους πληρώνει με στόχο να τους προκαλέσει οικονομική ασφυξία. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και σε όλους τους άλλους εργαζόμενους, σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις).

Συνάδελφοι, η πραγματικότητα που θέλουν να διαμορφώσουν οι εργοδότες είναι ενιαία: όπως στον ΑΣΤΡΑ που αφαίρεσαν τον περασμένο μήνα 20% από τον μισθό του κάθε εργαζόμενου ή στο ΤRΤ που οι εργαζόμενοι πληρώνονται έναντι ή στο ΝΕΟ Τύπο που έχουν να πληρωθούν 4 μήνες, στον «Ταχυδρόμο» που είναι απλήρωτοι 3,5 μήνες, στη Θεσσαλία των ατομικών συμβάσεων, της απληρωσιάς από 3-4 μήνες. Η πραγματικότητα αυτή μπορεί να ανατραπεί αλλά μόνον όταν διαμορφωθεί ενιαίο ταξικό μέτωπο όλων των εργαζομένων και κλάδων.

Χρειάζεται ταυτόχρονα να καταδικάσουμε τις «σειρήνες των εργοδοτών», «ανεξάρτητων συνδικαλιστών» ή «πρώην προοδευτικών ή δήθεν αριστερών» «λίγο ή πολύ αριστερούτσικων», που επικαλούνται την οικονομική κρίση για να μην πληρώνουν οι εργοδότες τα δεδουλευμένα, να επιβάλλουν μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων ή οποιασδήποτε άλλης μορφής συμφωνίας,

Εμείς πάντως, δηλώσεις μετανοίας δεν υπογράφουμε…

Διεκδικούμε:

Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Καμία διαπραγμάτευση για μειώσεις μισθών και επιδομάτων! Τώρα αυξήσεις σε μισθούς που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες.

Κατάργηση κάθε μορφής ατομικής και επιχειρησιακής σύμβασης ή συμφωνίας που προβλέπει μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, συγχωνεύσεις τμημάτων. Να παρθούν πίσω όλες οι αποφάσεις για μείωση αποδοχών στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα) και να ισχύσουν οι κλαδικές συμβάσεις. Στα λεγόμενα «new media», μέσω των νέων ΣΣΕ να κατοχυρωθεί η εφαρμογή τους για όσους εργάζονται σε τέτοια Μέσα, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους. Άμεση κατάργηση όλων των λεγόμενων ελαστικών σχέσεων (ΔΠΥ κλπ.) και μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατάργηση της απλήρωτης και «μαύρης» πρακτικής εξάσκησης. Η εξάσκηση να γίνεται με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μόνιμη σταθερή δουλειά, 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο για το διοικητικό και οικονομικό προσωπικό. Κατοχύρωση της πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, με μισθό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τού σήμερα. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και ουσιαστικές αυξήσεις, ιδιαίτερα για τα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ σε όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος.Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Όριο συνταξιοδότησης 60 έτη για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες. Να καταργηθούν το μνημόνιο με την τρόικα και οι «επικαιροποιήσεις» του. Να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων – Επιτροπή αγώνα εργαζομένων στα ΜΜΕ του ΠΑΜΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει