Στάση πληρωμών προς το Δημόσιο από τους εστιάτορες αν ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ

Φορολογικό Αλαλούμ με το Φ.Π.Α στα καταστήματα εστίασης ενώ άναυδοι παρατηρούν τα τεκταινόμενα και οι Τρικαλινοί καταστηματάρχες.

Εξαίρεση συγκεκριμένων επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με το εμπόριο τροφίμων από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, το τουριστικό πακέτο all inclusive που πωλείται απευθείας στο εξωτερικό θα εξακολουθήσει να φορολογείται με συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Πρόκειται για δύο παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην επερχόμενη μετάταξη από την 1η Σεπτεμβρίου των υπηρεσιών εστίασης, από το 13% στο 23%.

Είναι δύο κινήσεις που, ενώ στοχεύουν στο να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως η εμπορία τροφίμων και οι εξωστρεφείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, θα προκαλέσουν φορολογικό «αλαλούμ» αναφορικά με τη μετάταξη του ΦΠΑ της εστίασης από το 13% στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως παραδέχονται ακόμη και κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχωρισμού της εμπορίας τροφίμων που θα φορολογείται με ΦΠΑ 13% και παροχής υπηρεσίας εστίασης που θα φορολογείται με ΦΠΑ 23% μέσα στο χώρο της ίδιας επιχείρησης είναι αυτό των σούπερ μάρκετ που πωλούν έτοιμο φαγητό, μαγειρεμένο στο χώρο τους.

Επίσης, όσον αφορά τα ξενοδοχεία, αναμένεται να φορολογείται με 6,5% ΦΠΑ η πώληση πακέτων all inclusive απευθείας στο εξωτερικό, ενώ όταν πωλείται στο εσωτερικό, το τμήμα του κόστους του πακέτου all inclusive που αντιστοιχεί στο κόστος εστίασης θα φορολογείται με ΦΠΑ 23%.

Την ίδια ώρα στα Τρίκαλα, οι εστιάτορες, αναμένουν την αυριανή συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επισιτιστικών και συναφών επαγγελμάτων Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, να δηλώνει στο trikalanews.gr, την απαισιοδοξία του για το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από αυτή την συνάντηση και να τονίζει πως «αν υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ, θα ακολουθήσει στάση πληρωμών από την πλευρά μας προς το Δημόσιο».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, τονίζει πως «η Κυβέρνηση, βάζει σε κίνδυνο 120.000 θέσεις εργασίας από την εστίαση» και την ερχόμενη Πέμπτη, έχει καλέσει στα γραφεία της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων, όλα τα μέλη του τοπικού Σωματείου για ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις στο θέμα και για τις κινήσεις της Ομοσπονδίας, απέναντι στις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Πηγή – TrikalaNews

Μπορεί επίσης να σας αρέσει